NEWS OF THE WORLD

Brittisk tabloid lägger ned efter skandaler

1:58 min

Brittiska tabloidtidningen News of the World lägger nu ned efter den senaste tidens avslöjande om omfattande telefonhackningar. Senast i dag kom uppgifter om att tidningen ska ha kartlagt anhöriga till omkomna brittiska soldater.

Det är den kraftiga kritiken mot tidningens arbetsmetoder som ligger till grund för beslutet att lägga ner tidningen. Journalister på News of the World har använt tvivelaktiga metoder och hackat in i tusentals personers mobiler.

Inledningsvis handlade det om kändisar, politiker och personer inom hovet. Men den senaste veckan har det kommit uppgifter om avlyssningar av anhöriga till mordoffer.

Tidningen ska också ha lyssnat av och raderat meddelanden till en 13-årig flicka som var anmäld saknad, och senare visade det sig mördad. Raderandet av meddelanden gav föräldrarna falskt hopp och påverkade polisens utredning.

I går kom uppgifter om kartläggning av anhöriga till offer vid bombattentaten i London för i dag sex år sedan, och i dag alltså uppgifter om att anhöriga till brittiska soldater som dött i Afghanistan eller Irak kan ha kartlagt.

Bill Stewardson är pappa till en brittisk soldat som dödades vid utlandstjänstgöring och en utav dem som kan ha kartlagts.

– Jag är väldigt nöjd att den tidningen får lägga ned. Men jag är också misstänksam och tror att de bara byter namn.

Och det är något som flera säger, att News of the World visserligen kommer att läggas ner, men att den kommer att återuppstå med nytt namn.

David Wooding är tidningens politiska redaktör. För honom kom dagens besked som en total överraskning, och menar att dagens anställda har fått ansvara för vad tidigare anställda gjort.

– Vi kom in för att städa upp och nu får alla de ärliga hårt arbetande journalisterna bära ansvaret för vad tidigare anställda gjort.

Beslutet kommer från ägaren James Murdock. Premiärministern, som i går berättade att de just nu genomför en av de största polisutredningarna i brittisk historia, har inget med beslutet att göra.

Intäkterna från sista numret, nu på söndag, kommer gå till välgörande ändamål.