S föreslår nya jobbsatsningar

1:24 min

Socialdemokraterna kommer att föreslå satsningar i höstens budget som ska ge "otroligt många nya jobb", enligt partiledaren Håkan Juholt, som intervjuades nyss i P1 Morgon.

– Vi ska bygga ut vägar, järnvägar, bostäder. Vi ska bygga om våra miljonprogramområden så att det blir socialt bra miljöer. Lägenheter med ny uppvärmningsteknik som kan hålla för flera årtionden framåt. Så vi ska göra ett stort investeringsprogram för att bygga Sverige starkt för framtiden. Det tycker vi är bättre och mer offensivt än bara skattesänkningar och det kommer att skapa jobb, tillväxt och välfärd för morgondagen.

Hur många nya jobb kommer det att skapa?

– Det kommer att skapa otroligt många jobb men framförallt så är det en förändring av politiken.

Håkan Juholt talade också om branschprogramsindustrin som exempelvis fordonsindustrin och inom medicinsk forskning.

– Man skulle exempelvis kunna säga ett stort omfattande program för att göra Sverige till en ledande nation inom medicinforskning igen. Vi har tappat det framsteget. Det kräver att staten tar sitt ansvar och kliver in. Samverkan mellan sjukvård, industri och stat för att få fram Sverige som en ledande forskningsnation inom medicinområdet.

Juholt fortsatte att avvisa skattesänkningar och gjorde en liknelse om regeringens politik.

– Den här slentrianmässiga skattesänkarpolitiken är som Hollywoodfilmer. Hajen 1 kommer alla ihåg och tyckte var ganska spännande men vem minns Hajen 5? Det var ett dåligt manus, fantasilöst som bara rullar på. Det är inte offensivt, dåliga författare. Man vill ha en annan film, man vill se något annat.