Motståndsrörelse växer fram i Vitryssland

2:17 min

Pressen på Vitryssland ökar. FN fördömde nyligen de mänskliga rättigheterna i landet och nu håller en landsomfattande vitrysk motståndsrörelse på att växa sig allt starkare. Varje onsdag samlas människor på torgen för så kallade tysta protester.

– Det är en ny form av protest. Folk går ut på gatan, de går omkring utan flaggor eller paroller och utan politiska krav, säger Konstantin Staradubets på människorättsorganisationen VIASNA i Minsk.

De tysta onsdagsdemonstrationerna innehåller inga öppna politiska budskap eller krav. Däremot pyr ett gemensamt missnöje under ytan, mot hur landet styrs med president Alexander Lukasjenko i spetsen. Protesterna riktas också mot hur den vitryska ekonomin, som blir allt sämre, sköts förklarar Konstantin Staradubets.

Att folk har klappat händerna har varit tillräckligt provocerande för regeringen, vilket lett till våldsamma massgripanden för störande av den allmänna ordningen.

Konstantin Staradubets har varit med vid två av de tysta protesterna som nu spridit sig till ett dussintal städer.

– Plötsligt dök det upp folk i vanliga kläder som förde demonstranter till polisbussar. Några av demonstranterna blev slagna, säger han.

Ibland har gripandena genomförts av uniformerade poliser och ibland av civilklädda. Enligt människorättsorganisationen VIASNA ska sammanlagt 1700 personer ha gripits sedan proteströrelsen, som organiseras genom sociala medier, startade för en dryg månad sedan.

Vissa gripna har släppts direkt medan andra har fått böter eller fängelsestraff, de flesta kortare upp till 15 dagar. Men i vecka dömdes också en journalist till tre års fängelse.

Det har nu gått över ett halvår sedan president Lukasjenko vann valet i Vitryssland. Valet följdes av ett mer öppet missnöje med demonstrationer och gripanden än det som sker nu.

Heather McGill, Vitrysslandexpert på Amnesty International i London, tror att det dröjer innan det tysta motstånd som nu växer fram gör Vitryssland mer demokratiskt.

– Det kan pågå under lång tid. Det beror på hur länge Lukasjenko kan fortsätta med sitt utdaterade sovjetiska system, säger Heather McGill.