Vatten i trädgården
Odlingstips 23 augusti 2004
*Vatten har många funktioner i växten. Det är en av komponenterna i fotosyntesen och det tjänar som transportmedel för växtnäring.
*Vattna när avdunstningen är som lägst; på kvällen, natten eller tidigt på morgonen. För att i möjligaste mån minska risken för sprickbildning hos tomat bör vattning i detta fall göras på förmiddagen och senast vid 16-tiden.
*Undvik att vattna ofta med små mängder. Risken finns då att rötterna inte söker sig ned i marken. Ytligt rotsystem gör växterna känsligare för torka.
*Under växtsäsongen måste växterna regelbundet få vatten. Om det inte regnar måste vi bevattna. Växter med grunt rotsystem kräver ca 20–30 mm vatten per vecka, träd och buskar 40–50 mm.
*Regnvatten är en viktig resurs ur många aspekter. Det innehåller inga höga halter av t.ex. järn, magnesium och kalcium, vilket i många fall är ett problem med brunnsvatten.
*Till vatten söker sig många olika djur. En trädgårdsdamm är ett utmärkt ställe för förökning av grodor och paddor. Tyvärr söker sig även vattensork till dammar. De kan lätt äta igenom gummiduk och därmed vålla läckage. Vid anläggning av en damm bör man därför lägga kycklingnät i botten, därefter geotextil, gummiduk och eventuellt en kokosmatta . Kokosmattan gör att växter och stenar lättare får fäste.
*Östersjövatten kan användas vid enstaka tillfällen. Vattna rejält, inte små mängder då och då. Olika växter är olika känsliga för bräckt vatten. Till de mer toleranta hör: rödbeta, grönkål, sparris och spenat. Måttligt toleranta är tomat, broccoli, vit- och blomkål, sallad, potatis, morot och lök. Känsliga är gurka, rädisa, bönor, ärter, äpple, päron, plommon, hallon och jordgubbar.