Välbekanta stråk i Juholts tal – men olikt Sahlin

1:10 min

Ekots Inger Arenander kommenterar Håkan Juholts partiledartal i Almedalen.

Håkan Juholt strävar efter att socialdemokrater ska känna igen sig och samla sig efter en extremt turbulent tid i partiets historia. Solidaritet, arbetets glädje och bra villkor för löntagarna - det är välbekanta stråk.

Den nya ledningsgruppen har redan konstaterat i opinionsmätningarna att en del väljare återvänt, inte minst män i så kallade arbetaryrken.

Håkan Juholt talade länge och som en agitator; det är viktigare för honom just nu att budskapet går fram och hem, än att beskrivningarna är måttfulla och de egna förslagen konkret utformade.

Enligt den nye socialdemokratiske partiledaren står Sverige inför en "gigantisk" omsorgs- och vårdkris, a-kassa och sjukförsäkring är "förstörda" och "fattigsverige" breder ut sig.

Håkan Juholt vill vrida strålkastaren från att reagera på den borgerliga alliansens förslag, till att tala om egna frågor.

Skillnaden i politiska prioriteringar jämfört med företrädaren Mona Sahlin är nästan övertydlig; Håkan Juholt tog inte upp något om integration till exempel, nämnde just inget om jämställdhet och hoppade helt över miljö- och klimatfrågorna.