Symboliskt laddad ceremoni för Sydsudan

1:48 min

I dag föds en ny nation, när Sudan delas i två och Sydsudan bildas. Den södra delen av Sudan bryter sig loss efter drygt 20 år av gerillakrig mot regeringen i norr. Just nu pågår självständighetsceremonin i huvudstaden Juba, och i eftermiddag ska FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tala, men också Sudans president Omar al-Bashir.

Sveriges Radios utsände Richard Myrenberg finns på plats i Juba. Han berättar att tiotusentals människor har samlats på en stor plats där dammet yr i den 40-gradiga värmen. Folk svimmar och det är lätt kaotiskt.

Hit har det också rest ett tusental delegater, gäster som Ban Ki-Moon, men också Sudans president Omar al-Bashir, som är efterlyst av Internationella brottsmålsdomstolen.

Det är ett lite märkligt läge, med Ban-Ki Moon och Omar al-Bashir på samma plats.

Men från Sydsudans sida är det ingen som har reagerat på al-Bashirs närvaro. Han har varit en part i fredsförhandlingarna mellan nord och syd och är ur deras synvinkel en förhandlingspart som självklart ska vara här.

Det är mer komplicerat för det internationella samfundet att vara på samma plats som den man som är efterlyst.

Hela ceremonin är otroligt symboliskt laddad. Sudans flagga ska halas, och Sydsudans flagga ska hissas.

Ungefär två miljoner människor har dödats i kriget, som har pågått i två decennier.

Det är ett historiskt ögonblick. Afrika får en ny nation som grundar sig på att ett land delas. För Sydsudans del är detta otroligt stort och laddat.

Vid lunchtid hade Sydsudan formellt proklamerat sin självständighet. Det gjordes av parlamentets talman under den högtidliga ceremonin i Juba.

Redan på lördagsförmiddagen svensk tid erkände Egypten som första stat det nya landet Sydsudan.

Just Egypten har följt frågan om delningen av Sudan i två länder noga då det innebär att ytterligare ett land ska dela på den för regionen så viktiga floden Nilen.

Länderna i östra Afrika har länge velat ha en översyn av den uppdelning av vattenflödena från Nilen som bestämdes under kolonialtiden.