Tusentals demonstranter gripna i Malaysia

1:25 min

I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur greps i dag 1 600 personer sedan polis slagit till mot demonstranter som ställde krav på förändringar i valsystemet. Ett dussintal personer skadades, bland dem oppositionsledaren Anwar Ibrahim.

Dagens demonstration var planerad sedan länge och genomfördes trots att regeringen försökte stoppa den.

Ett trettiotal demonstrationsledare greps och låstes in redan för mer än en vecka sedan. Natten mot lördagen stängde polisen av stora delar av Kuala Lumpur.

Demonstranterna kommer från oppositionsrörelsen Berish och riktar sig mot premiärminister Najib Razak, vars regeringskoalition styrt landet i decennier.

Oppositionen vill ha förändringar i valsystemet. Den vill ha samma tillgång till medierna som regeringspartierna, den vill ha längre kampanjperioder och på olika sätt göra det svårare att manipulera valresSultatet, till exempel genom en bättre registrering av väljarna.

Större demonstrationer mot regeringen är ovanliga i Malaysia men i dag trotsade tusentals personer regeringens uppmaningar att stanna hemma.

50 000 säger arrangörerna, 5 000 – 6 000 säger polisen, som mötte protesterna med kravallutrustning och tårgas.

Över 1 600 demonstranter greps och ett dussintals personer skadades, enligt uppgift skadades ingen allvarligt.

En av dem var oppostionsledaren Anwar Ibrahim, som fördes till sjukhus med skador i huvudet och ena benet.

Anwar Ibrahim var omskriven för ett par år sedan när han satt fängslad efter att ha anklagats för att ha utfört homosexuella handlingar.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch fördömde i dag gripandet av demonstranterna.