Svensk bloggare utskickad ur Kina

2:02 min

Den svenske studenten Sven Englund, som tvingats lämna Kina efter att i sin blogg ha uppmanat till en spontan samling till stöd för yttrandefriheten, landade i Stockholm på lördagskvällen.  

– Ja, det är rätt skönt faktiskt, bra väder. Man känner ju att man har en annan frihet här, en annan trygghet. Man kan uttrycka sig som man vill. Jag kan säkert bjuda in Fredrik Reinfeldt och stå fem minuter på Sergels torg utan att riskera att någon kommer och knackar på dörren.  

Det började med att Sven Englund, som var bosatt i Shanghai, på sin kinesiska blogg bjudit in det kommuniska partiets ordförande Hu Jintao till en så kallad flashmob. Det är en spontan och kort samling, i samband med det kinesiska kommunistpartiet 90-årsdag den första juli.

De kinesiska myndigheterna gillade inte Svens blogginlägg, och det dröjde inte länge innan han togs in på förhör. I sammanlagt nio timmar tvingades han svara på frågor om sitt blogginlägg. Till slut bestämde han sig för att skriva ett nytt inlägg, och berätta att den planerade samlingen var inställd.

– Jag valde själv till slut att avbryta och jag fick i stort sett formulera själv. De var inte helt nöjda med min formulering. Jag skrev till exempel att det här som jag har föreslagit, det verkar olagligt. De ville inte att jag skulle skriva ”verkar” utan de ville bara att det skulle stå ”olagligt”.

Det var alltså kinesiska myndigheter som gick in och hade synpunkter på vad du skrev på din blogg?

– Som jag uppfattade det var det Nationella säkerhetsbyrån.

Men fastän Sven ändrade inlägget på bloggen meddelade myndigheterna i går att de dragit in hans uppehållstillstånd. Han landade på Arlanda strax före klockan fem i kväll, och möttes av sina föräldrar och några vänner. Han säger att om han fick chansen skulle han göra samma sak igen.

– Ja, det hade jag nog gjort. I nuläge så vet jag ju inte hur det här slutar liksom. Det kan ju kanske bli något bra av det, att fler folk får reda på förhållandena i Kina. Det kan också bli att jag får bita i det sura äpplet och aldrig får komma tillbaka till Kina.