Ny skräplag ger böter för nedskräpning

1:38 min

Från och med söndag riskerar den som skräpar ner på gator och torg böter. Idag införs nämligen nedskräpningsföreseelsen som en ny straffbestämmelse.

- Det är sorgligt att det ska behövas, men uppenbart behövs det eftersom man instiftat lagen. Däremot är det konstigt att det inte gäller cigarettfimpar och tuggummi; det är åtminstone i innerstan det största problemet, säger stockholmaren Mattias Björklund.

Att slänga cigarettfimpar och tuggummi räknas som ringa förseelse och kommer inte heller fortsättningsvis att leda inte till böter.

Om man däremot kastar engångsgrillar, flaskor och burkar på marken riskerar man alltså böter på 800 kr från och med idag, söndag.

Även tidigare var det förbjudet att skräpa ner, skillnaden är att polisen nu slipper gå via åklagare.

På en parkbänk i centrala Stockholm sitter Malvina Nieto Serrander, precis intill på gatan har någon slängt pappersmugg.

- Det känns väldigt dumt i och med att den ligger precis bredvid en papperskorg. Det är en enkel handling att kasta något.

Vad tycker du om att ge böter för nedskräpning?

- Det är väldigt drastiskt men det kanske fungerar.

Har du själv skräpat ner någon gång?

- Ja, igår. Jag skäms lite. Det var tomburkar som vi lämnade; men jag tänker att det kommer alltid någon och plockar upp just tomburkar.

Kommer du att tänka annorlunda nu när du kan få böter?

- Ja, det tror jag nog.