Många budskap ska nå ut i svällande Almedalen

4:52 min

Årets politikervecka i Almedalen är till ända. Nytt för i år är att veckan utvidgades till åtta dagar, eftersom det finns så många partier i riksdagen. Fler än någonsin har besökt evenemangen och Miljöpartiets nya språkrör, Socialdemokraternas nya ledare och Sverigedemokraterna gjorde allihop sina första entréer.

Jenny Jakobsson och Tomas Karlsson från Fi:s studenter har olika känslor inför Almedalscirkusen.

– Det är fantastiskt, det är som en musikfestival fast politiskt. Det är som politikens Woodstock eller som politikens Peace and love, på ett väldigt sunt sätt, säger Tomas Karlsson.

– Jag tycker lite både och. Det är kul att vara här, men det är väldigt mycket pengar som styr och vi som är helt ideella organisationer… det blir inte riktigt lika villkor, säger Jenny Jakobsson.

Politiker, lobbyister, organisationer och företag - stora som små. Trots alla olikheter har de en sak gemensamt. Den som kommer till Almedalen kommer med ett budskap.

Jenny och Tomas kom för att berätta om sitt succéval på Uppsala universitet.

Fi-studenterna fick tillsammans med Gröna studenter flest röster av alla och skyhögt mer än moderpartiet någonsin fått. Fi-studenterna på Uppsala universitet ser som sin viktigaste uppgift nu att påverka valet av ny rektor.

– Efter 500 år av manliga rektorer tycker vi att universitetet är en väldigt konservativ och patriarkal plats, som är totalt könsfixerad, säger Jenny Jakobsson.

– Vi vill att kompetens sätts före kön. Med tanke på att det har varit manliga rektorer i 500 år finns det lite frågetecken kring om kompetens verkligen har varit det viktigaste hela tiden, säger Tomas Karlsson.

Almedalsveckan sväller och sväller. Veteranerna kryssar vant omkring i Visbys gränder medan många andra ser väldigt stressade ut när de förvirrat frågar sig fram i trängseln.

Runt om i världen börjar man upptäcka Almedalen. Danmark har i år startat sin egen politikervecka och ett tv-team från Sydkorea fanns på plats i Visby.

Jung sin Whang arbetar för KBS, Sydkoreas public service-tv, och säger att KBS vill visa sina tittare att i Almedalen kan vanligt folk prata med sina politiker utan hinder. I Korea är politikerna fortfarande mer byråkratiska, säger han.

Men de allra flesta av de 560 ackrediterade journalisterna är trots allt svenska. 14-åriga Rebecka Janby var Majblommans reporter på plats.

– Det har varit intressant och jag tycker att jag har fått väldigt bra svar. Jag tycker att det var lätt att förstå svaren.

Enligt presscentret har fler besökare än någonsin tidigare kommit till Almedalen i år och när statsminister Fredrik Reinfeldt talade i måndags var det precis tjockt med folk på gräsmattan. För den som hamnade långt från scenen eller fick sikten skymd av ett träd kunde det kännas lite förvirrande. Var var karln någonstans egentligen?

– Hallå, det är jag som är här bakom. Hör ni bra där bak? hojtade Reinfeldt.

Barbro Hellström tillhörde dem som hade hamnat ganska långt bak i publiken, men hon var nöjd ändå. Hon konstaterar att han tog upp ett för henne viktigt ämne.

– Det var bra att han tog upp pensionärerna. Att bli företagare vid 70 års ålder, det är ungefär vad jag har gjort, och det var precis vad han sa. Det var ganska roligt tyckte jag.

I Almedalen gäller det att sticka ut ordentligt för att märkas. Här kan man se vuxna män som är helt täckta i en grön kroppsstrumpa eller ett sorgset begravningståg som skrider fram med en kista mellan sig.

PR-byrån Westander utser varje år vem som har varit allra bäst på att synas. I år var det Kris, Kriminellas revansch i samhället. De har varit många, ungefär 70 personer. Med kedjor och tatueringar sticker de ut i vimlet, och så har de delat ut dödskallemärkta piller där det står att statligt knark också är knark.

Christer Karlsson, som är ordförande i Kris, är överraskad av framgången.

– Ja, jag är ganska förvånad över att människor i Almedalen tar emot de här pillren och utan minsta tvekan stoppar in en minttablett i munnen. Det innebär att man litar på oss, säger han.

Budskapet från Kris är att medlet subutex inte bör delas ut till så många som försöker sluta med tunga droger. Eftersom allt handlar om att synas i Almedalen är det ju väldigt flott att ha prisats för just det, tycker Christer Karlsson.

– Det vill jag lova, det är fett. Det är riktigt, riktigt bra.