Många dör i trafiken i Asien

I Asien skadas nästan nio och en halv miljon människor i trafiken varje år. Och det finns inget som pekar på att det inom en snar framtid blir bättre, snarare tvärt om.

De asiatiska länderna har en trafikutveckling som dödar och skadar allt fler människor.

Trafiken är mycket tät i en av Bangkoks stora trafikkorsningar. Man ser hela tiden bilar och motorcyklar som är mycket nära att krocka. Nästan varje bil har åtminstone någon buckla.

På vägarna i Asien dör varje år 600 000 människor, det är ungefär hälften av alla de som dör i trafiken i världen varje år. I Thailand ökar dödstalet varje år. Det berättar professor Tanaboriboon.

– Varje timme dör två personer i en trafikolycka i Thailand och många får skador för livet, säger professor Tanaboriboon.

I Indien dör en person i trafiken var sjätte minut och prognosen är än dystrare. Om inte utvecklingen stoppas kommer en person att dö i trafiken var tredje minut 2020.

Bristande trafikkunskap
I takt med att ekonomin blir allt bättre i de asiatiska länderna så får allt fler råd att köpa motorcyklar och bilar. Men vägarna och trafikkunskapen hänger inte med i samma takt. I Kina till exempel så ökade antalet bilinnehavare med 41 procent mellan 1999 och 2002. Antalet olyckor ökade dubbelt så mycket under samma period.

Mer än var nionde fordon i Vietnam är en motorcykel. Det är egentligen lag på att ha hjälm men inte ens en av tio har det, enligt Världshälsoorganisationens undersökning.

– Det är för varmt, säger folk som förklaring till att de inte har hjälm, allmänt kallas hjälmen för ris-kokaren. Men att inte ha hjälm har ett högt pris. Åtta av tio som får skallskador i Vietnam får det på grund av att de inte använder hjälm.

Ingen ljusning i sikte
På det sättet kan man gå igenom land efter land. Enligt professor Tanaboriboon så kommer det inte att bli mycket bättre framöver.

– Jag önskar jag kunde säga att det kommer att bli bättre, men jag befarar att det inte kommer att bli det. Att äga en bil är status och när man har råd med det så köper man en, spår professor Tanaboriboon.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se