Onoff ansöker om konkurs

1:07 min

Hemelektronikkedjan Onoff kastar in handduken och lämnade på måndagen in en konkursansökan till Attunda Tingsrätt. Orsaken är hård konkurrens, prispress och svag lönsamhet.

På Onoff har man försökt kapa i kostnader och man har också tittat på andra alternativ, som fusioner med andra företag. Det har inte varit tillräckligt och Sten Schröder, styrelseordförande i företaget, säger att Onoff till slut inte kunde mäta sig med de större bolagen.

– Vi är två privatpersoner som äger Onoff och vi har under alla år stöttat bolaget och i den här extrema konkurrenssituationen som är driven av internationella bolag så har vi inte den finansiella styrkan att klara av situationen.

Onoff har trots stora sparåtgärder inte lyckats nå lönsamhet. Bolaget har sedan 2007 varit under hårt tryck av prispress och stenhård konkurrens på marknaden. När konkursen nu blir ett faktum drabbas 900 anställda.

Ordförande Sten Schröder hoppas att några av butikerna ska kunna drivas vidare:

– Det är vår förhoppning. Vi har fört förhandlingar med ett antal intressenter här under våren och vi hoppas nu att konkursförvaltaren hittar en lösning med någon av dem, så att i alla fall ett antal av våra butiker och delar av personalen kan få behålla jobben.

Onoff bildades 1982 och har i dag 67 butiker i Sverige, sex i Estland samt en butik i Finland.

Jessica Wallin, presskontakt på Elgiganten, talar om den extremt hårda konkurrensen, prispressen och små marginalerna som rått i flera år på den svenska hemelektronikmarknaden.

– Det är inte förvånande om en spelare försvinner, säger hon till TT.