Haninge

Självmord i arrest ska utredas

1:25 min

I helgen tog en 25-årig man livet av sig i arresten på polishuset i Handen. I arresten placeras personer som misstänks för brott eller är kraftig berusade. Något sådant här borde inte kunna hända säger Christer Karlsson, på Kris, kriminellas revansch i samhället.

-- Det är för djävligt, tycker jag, att det går att göra det, säger Christer Karlsson, på Kris.

Och just då de gripits av polisen är det många som mår dåligt, säger han:

– Man kan ju avra deprimerad och känna att hela världen rasar samman.

Enligt polisen fanns inga tecken på att 25-åringen som i lördags natt tog sitt liv i polisens arrest i Handen skulle vara självmordsbenägen. Mannen hade också fått ringa hem till sina föräldrar.

Enligt rutinen ska allt som kan skada en person tas ifrån dem och de ska tillses regelbundet, enligt Hesam Akhbari presstalesman för polisen i söderort.

Händelsen utreds nu av polisens interutredare och en förundersökning om misstänkt tjänstefel öppnats. Men det betyder inte att ett brott har begåtts - bara att det kan ha begåtts.

Christer Karlsson på Kris anser att de som vaktar i arresten borde få mer träning för att klara av när människor mår dåligt.

-- Ibland så räcker det kanske med ett samtal för att man inte ska ta det där beslutet att ta livet av sig, säger Christer Karlsson.

Maria Jansson
maria.jansson@sverigesradio.se