AIK - Halmstad 4-0

Bang, bang, bang, Bangura sänkte Halmstad

Teteh Bangura gav Halmstads nya tränare Jens Gustafsson sämsta tänkbara start när han gjorde fyra mål mot Halmstad.


Radiosportens Robert Tennisberg valde lagens lirare:
AIK: Ibrahim Bangura
Halmstad: Joe Sise

Jens Gustafsson hade inte ens hunnit sitta på sin nya tränarbänk i femton minuter innan hans Halmstad låg under med 2-0.

– Jag kommer inte ihåg vad jag tänkte då. Men det är ju ingen start jag önskat mig och jag såg att killarnas huvuden gick ned, var Gustafssons egna kommentar.

Ibrahim Bangura hade då hunnit använda både skallen och högerfoten när han gjort matchens två första mål.

– Om du ser de två första målen så gör Mohamed Bangura ett bra jobb. Han gör mig till en bättre spelare, sa "Teteh" Bangura efter matchen.

Innan de första fyrtiofem minuterna var slut hade Bangura även visat att han är en straffskytt av rang när han fastställt sitt hattrick och gett Gustafsson ännu mer att grubbla på.

– Jag älskar att göra mål. Det är mitt mål när jag kliver ut på planen, jag bryr mig inte om att dribbla och sånt där, jag vill bara göra mål, sa Bangura som måste haft en fantastisk dag på arbetet.

Den avslutande halvleken kunde sedan mest spelas av men det som fastnade på näthinnorna var Banguras sista styrkebesked.

En fyrverkeripjäs från drygt 25 meter innebar inte bara tangerat personligt rekor utan även att AIK klättrade i tabellen till en tredjeplats.

Samtidigt som Jens Gustafsson får vända tillbaka till Halmstad med ett lag som är i desperat behov av såväl nya ideer som poäng.  

– Jag ville att vi skulle vara kompaktare så att vi kunde hantera båda Bangura. Nu klarade vi inte av det men det ska vi jobba vidare med, för det kommer fler lag med fler anfallare, sa Gustafsson om en av sakerna laget ska arbeta med.

Så var matchen:

AIK - Halmstad 4 - 0

Andra halvlek:
92.
Matchen är slut!

91. "Fortsätter AIK med det här fina spelet, och fortsätter Bangura vara i den här fina målformen, så ser framtiden ut fö solnaiterna", summerar Robert Tennisberg.

78. AIK är närmre ett femte mål mer än vad HBK snuddar vid en reducering.

71. Det blir inget femte mål för Bangura. Han blir tillsammans med Helgi Danielsson utbytt när Alm tar in Niklas Maripuu och Daniel Tjernström.

64. "Halmstad har på intet sätt gett upp utan visar karraktär när man fortsätter kämpa", summerar Tennisberg en match med karraktär av att vara av det slag som nu bara skall spelas av.

56. Mål! 4-0 till AIK!

"Ni behöver inte gå in på www.sverigesradio.se/radiosporten för att läsa vem som blir lagets lirare efter matchen för jag säger det redan nu. Det är Bangura", säger Tennisberg efter att Bangura gjort sitt fjärde mål för matchen genom ett skott från dryga 25 meter.

53. "Halmstad agerade naivt flera gånger under den första halvleken medan Bangura gjorde det riktigt bra. Frågan är nu om AIK får behålla sina två anfallare under anfallsfönstret", säger Tennisberg.

45. Dubbelbyte HBK i halvtid: Ut med Mikael Rosén och Tomas Zvirgzdauskas in med Anel Raskaj och Richard Magyar.

"Kanske en markering från den nya tränaren att ta ut Zvirgzdauskas efter att han dragit på sig en onödig straff. Eller så vill han spela in Magyar då Zvirgzdauskas är avstängd i nästa match", säger Tennisberg.

Första halvlek:
45.
Slut på den första halvleken.

43. Mål! 3-0 till AIK!

"Det här håller ju inte, Halmstad bollklubb! Det håller inte att dra ned spelare så där! Det ser nattsvart ut, Halmstad Bollklubb", säger Tennisberg efter att Bangura gjort sitt tredje mål och därmed ett äkta hattrick.

43. Nils-Eric Johansson dras omkull och straff för AIK.

"Vad onödigt det kändes", sammanfattar Tennisberg.

31. "AIK sprudlar av självförtroende här på hemmaplan där de har tre raka hemmasegrar. De har ju två raka bortasegrar nu också och kan de öka på den sviten så kan de bli ett topplag", säger Tennisberg.

"Det är en mardröm att få 2-0 på sig efter att tränaren försökt formera ett nytt försvarsspel. Men det är en tuff uppgift för den nya tränaren att starta på Råsunda", säger Ralf Edström från Olympia om Halmstads läge.

25. Jonas Saevarsson går för en slängnick men bollen går ett par meter utanför Ivan Turinas stolpe. Gerndt slår en vänsterskruvad boll, Touray kommer ut fel och hänger tvätt men det hela slutar i en Helsingborg-hörna.

22. Mohamed Banguras målpassning vid det förra målet visar sig vara ödesdiger och han tvingas lämna planen. In kommer Kwami Karikari.

14. Mål! 2-0 för AIK!
Det är återigen Ibrahim "Teteh" Bangura som gör det, den här gången med högerdojan efter att Mohamed Bangura fått en felträff.

"Vad ska Halmstad hitta på egentligen? De tar in en ny tränare och efter en kvart ligger man under med 2-0. Stackars Halmstad, vad ska de hitta på", utbrister Tennisberg.

13. Mål! 1-0 för AIK!

Teteh Bangura gör sitt sitt elfte mål för säsongen när han nickar in ett inlägg från höger.

10. Halmstad inledde piggast de första tre minuterna men de sju sista har varit AIK:s.

"Det märks att det är AIK som är det lag som spelar med självförtroende", säger Tennisberg.

9. "Nya tränare Gustafsson är väldigt aktiv och pratar med sina spelare så fort han får tillfälle. Jag undrar hur länge han orkar hålla på så här?", undrar Tennisberg appropå Halmstadtränarens agerande.

3. "Nya tränaren Jens Gustafsson i Halmstad har en tuff uppgift framför sig. Inte bara idag utan resten av säsongen också", Robert Tennisberg om Halmstads prekära läge.

1. Matchen har startat.

--

AIK-Halmstad 4-0 (3-0)
1-0 Teteh Bangura (13), 2-0 Teteh Bangura (15), 3-0 Teteh Bangura (44 str), 4-0 Teteh Bangura (57).

Varningar, Halmstad: Tomas Zvirgzdauskas, Jonas Gudni Saevarsson.

Domare: Martin Ingvarsson, Hässleholm.
Publik: 13 668.

Startelvor:

AIK:
Ivan Turina
Martin Lorentzon - Nicklas Backman - Alexander Milosevic - Nils-Eric Johansson
Kenny Pavey - Robert Åhman-Persson - Helgi Danielsson - Martin Mutumba
Mohamed Bangura - Ibrahim Bangura

Halmstad:
Karl-Johan Johnsson
Emil Salomonsson - Tomas Zvirgzdauskas - Ryan Miller - Christian Järdler
Michael Görlitz - Jonas Saevarsson - Mikael Rosén - Kujtim Bala
Marcus Olsson - Joe Sise

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se