Människorättsorganisation: USA bör utreda Bush

1:52 min

USA borde inleda en rättslig utredning om huruvida förre presidenten George Bush gjort sig skyldig  till krigsbrott vid flera tillfällen.

Bland annat när han godkände skendränkning som förhörsmetod av misstänkta terrorister. Det menar människorättsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport.

Det finns övertygande bevis för att George Bush och hans vicepresident Dick Cheney liksom dåvarande försvarsministern Donald Rumsfeld och chefen för CIA George Tenet alla bar tydligt ansvar för att misstänkta terrorister utsattes för tortyr och annan grov felbehandling i jakten på de skyldiga efter attackerna mot World Trade Center 2001. Det menar Human Rights Watch som uppmanar nuvarande presidenten Barack Obama att snarast vidta rättsliga åtgärder.

En liknande rapport kom 2005 och uppmanade då George Bush att se till att Rumsfeld och Tenet blev utredda för anklagelserna. I dag sex år senare anser Human Rights Watch att det bland annat genom Wikileaks framkommit så mycket mer bevis att den rättsliga undersökningen också borde omfatta Bush och Cheney.

George Bush har själv uppgett att han gav order om skendränkning vid två tillfällen och det var också han som godkände att CIA flyttade fångar till länder där tortryr är vanligt. Dick Cheney beskrivs i rapporten som den mest pådrivande när de kontroversiella förhörsmetoderna godkändes.

Men alla amerikaner är inte övertygade om att den före detta presidenten och några av hans närmaste medarbetare verkligen bör utredas rättsligt.

– Jag tror att de flesta amerikaner anser att det där är struntprat säger, Larry Willer från Michigan på tillfälligt besök i huvudstaden.

Han tror inte heller att det kommer att bli någon rättsutredning i alla fall inte så länge USA har något att säga till om här i världen.