Stigande räntor ökar press på Italien

1:27 min

Även idag är det oroligt på marknaderna inom eurozonen. Fokus har hamnat på Italien. Marknaden ifrågasätter landets förmåga att hantera sin enorma skuldbörda och i Rom pågår tuffa förhandlingar om besparingar.

Det har varit ytterligare en tung börsdag för italienska banker. Mest har Unicredit fallit, ned omkring 7 procent under förmiddagen. Det är marknadens reaktion på Italiens ekonomiska problem och oro för att även Italien ska drabbas av akut likviditetskris som ligger bakom.

Italien får betala allt mer för att finansiera sin ekonomi. Idag steg räntan på den tioåriga obligationen till den högsta nivån sedan -97; statskulden ligger på 120 % av BNP, underskottet väntas landa på 33 miljader euro i år. Men räntetrycket avtog lite framåt lunchtid.

För att komma tillrätta med problemen har premiärminister Berlusconi och hans regering presenterat en besparingsplan på 40 miljarder euro, nästan 370 miljarder kronor.

Förhoppningen är att få bort budgetunderskottet till 2014. Planen måste dock godkännas av parlamentet, där det varit låst läge eftersom Berlusconi har svag majoritet.

Italien kommer också att finnas på agendan när EU:s finansministrar träffas i Bryssel idag, även om man där vill tona ned landets problem.

Italien är eurozonens tredje största ekonomi och skulle krisen sprida sig dit så blir det stora problem för EU:s ledare.

Mauro Gozzo, chefsekonom på Exportrådet, säger att EU inte kan hantera det, men tillägger att det är en bit kvar innan den italienska krisen är ett faktum.

– Nu är vi långt ifrån där, för det som skiljer Italien från framför allt Grekland och Portugal är ju ett stort inhemskt sparande och att statsskulden finansieras inom landet. Där är ju en väldig skillnad, säger Mauro Gozzo.