Upptåget

Politiker rasar mot UL:s styrelse

2:17 min

Nu kommer kritik mot hur Upplands Lokaltrafiks styrelse skött situationen med DSB Uppland som tvingats ställa in många avgångar med Upptåget. Upptågen går ju bland annat till och från Gävle.

Harald Nordlund som är före detta landstingspolitiker i Uppsala för Folkpartiet tycker att UL:s styrelse agerat för svagt för att komma till rätta med att ett stort antal avgångar med Upptåget ställts in på grund av personalbrist.

– Jag tycker det är dåligt hur man hanterar den här frågan just nu. Mot oss medborgare är det UL och den politiska styrelsen som har ansvaret. Och då ska de träda fram och ta det ansvaret och inte hänvisa till professionen eller den utförare man tecknat avtal med.

Förlustdrabbat DSB
DSB-koncernen där DSB Uppland ingår har gått med stor förlust det senaste året och flera bolag har dragits med problem. Avtalet som UL tecknat med DSB Uppland är på 10,5 år.

– Det är klart, det finns säkert saker som går att göra bättre i avtalet, det finns det alltid. Men vi har ställt ett antal krav och de kraven baseras alltid på den efterfrågan som finns hos medborgarna. Men också på det avtal och tidtabell som fanns innan DSB tog över.

Men har ni tittat på hur det har gått för DSB och deras andra bolag i Sverige och begärt in referenser?

– Jag kan inte svara på hur det gick till det men vi har följt de krav som vi stipulerade i upphandlingen från början.

"Tågtrafiken fungerar utmärkt"

UL:s styrelse tagit sitt ansvar för situationen anser Fredrik Ahlstedt. Bland annat genom att kräva en åtgärdplan från DSB.

– Hittills har DSB svarat upp på alla krav vi har ställt och snabbt har de gjort det också.

Men tågtrafiken fungerar ju inte?

– Jo, den funkar alldeles utmärkt. Däremot har vi problem med att det finns en del inställda tåg.

Men då kan man väl inte säga att trafiken fungerar utmärkt?

– Jo, den trafiken som går fungerar utmärkt!