Turisterna hittar tillbaka till Asien

Turismen i Asien och Australien har haft det tufft det senaste året med sars och fågelinfluensa, men nu pekar alla siffror uppåt igen.

Över fem miljoner människor valde att turista i Australien under den senaste tolvmåndersperionden, vilket är en ökning från det tidigare rekordåret 2000, det år då många valde att besöka landet i samband med sommar-OS i Sydney.

Myndigheterna är än mer optimistiska om utvecklingen framöver då ökningen under det första halvåret var än bättre, 15 procent i jämförelse med första halvåret i fjol.

Inga fler Rolls Royce
Turisterna har även börjat hitta tillbaka till Asien igen. Hong Kongs turistmyndighet har sagt att fler än tio miljoner har besökt Hong Kong under årets första sex månader, vilket är en ökning med drygt 68 procent i jämförelse med för ett år sedan.

För ett år sedan fick man gratis transport med en Rolls Royce från flygplatsen om man bokade sig på ett av de stora flotta hotellen i Hong Kong. I dag är alla sådana lockbeten borta, hotellen fylls ändå.

Vietnam som drabbades hårt av både sars och fågelinfluensan är nu tillbaka på de besökssiffror landet hade 2002. Landets ledande turistbyrå hoppas nu på en än bättre utveckling det kommande halvåret, det som oroar är dock de nya dödsfallen i fågelinfluensan.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se