Dialekttävling

Skånska dialektmysterier

Våra dialekter håller på att bli mer och mer utslätade. Vi flyttar runt, lyssnar på tv och radio, och läser som det står skrivet i stället för att säga som man pratar. I Västsverige har man forskat på dialekter; ungdomar från Göteborg och ungdomar från Kungsbacka eller Kungälv kanske man inte kan höra skillnad på i dag, vilket man kunde förr. Det är helt enkelt de stora städernas sätt att tala som breder ut sig och vi går mot stora regionala dialekter. Men hur ser det ut i Skåne? Ola Svensson, forskningsarkivarie vid Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund, har koll på läget.

Gissa skånska dialekter

Nedan har du fyra personer säga ”Jag vet inte om jag ska ta bussen till Åland eller Öland, men jag ska ha räkost med i rullebören!” Nu ska du gissa vilka dialekter de fyra rösterna har. Skriv ditt svar i kommentarsfältet nedan!

Rätt svar ser du under Läs mer nedan

Rätt svar

Det är många faktorer som avgör vilken dialekt man får, eller snarare utvecklar. Här visar vi bara de platser som färgat de fyra rösternas dialekter.

  1. Sportreporter Glenn Göransson är född och uppvuxen i Kristianstad, men bor sedan många år i Åhus.
  2. Programledare Malin Nilsson är född och uppvuxen i Löddeköpinge, men bor i Malmö.
  3. Webbredaktör Fabian Rimfors är född och uppvuxen i Brösarp, dit han nyligen återflyttat efter tio år i Malmö. Har bl a också bott i Kristianstad, Ystad och Örebro.
  4. Nyhetsreporter Kristoffer Lieng är född och uppvuxen i Vejbystrand, men har i exemplet förstärkt sin dialekt kraftigt åt Ängelholmshållet.

Vill du höra fler svenska dialekter finns det många att lyssna på om du klickar på nedanstående länk: