Berlusconi: Det behövs uppoffringar

Italiens politiska etablissemang säger sig vara inställt på att bli klar med en krisplan i slutet av den här veckan för att lugna marknaden.

I ett första officiellt uttalande sedan Italiens skakiga ekonomi hamnade i fokus i slutet av förra veckan manar premiärminister Silvio Berlusconi till enighet under en period han betecknar som "besvärlig".

– Krisen tvingar oss att snabba på budgetsaneringsprocessen, säger Berlusconi.

Enligt premiärministern måste också alla tvivel kring budgetsaneringens effektivitet och trovärdighet elimineras.

På grund av den finansiella oron lämnade Italiens finansminister Giulio Tremonti ekonomimötet i Bryssel innan det var slut för att försöka lägga fast ett åtstramningspaket på hemmaplan.

Den 30 juni antog den italienska regeringen ett paket på 40 miljarder euro som beräknas kunna leda till att Italien nästan får balans i sin statsbudget 2014.

Åtgärderna i planen ska förverkligas framför allt först under 2013 och 2014, efter att den nuvarande regeringens mandatperiod är slut. Därför tror vissa bedömare att det kan bli svårt att få planen att fungera.

Efter de senaste dagarnas kraftiga fall vände Milanobörsen uppåt igen under tisdagseftermiddagen och stängde på drygt 1 procent.

Bland annat steg flera italienska bankers aktiekurser.

 AFP/Ekot