Hård kritik kan hålla Antonov borta från Saab

2:16 min

Att den Europeiska investeringsbanken ännu inte godkänt Vladimir Antonov som delägare i Saab kan bero på svidande kritik från Litauens centralbank. Den anklagar Antonovs bank för att bryta mot lagen och syssla med vårdslös kreditgivning.

Det handlar om juvelen i Vladimir Antonovs företagsgrupp, den litauiska banken Snoras, där han själv är ordförande. Vid sitt möte den 18 januari enades den litauiska centralbankens direktion om häftig kritik och krav på åtgärder i Snoras.

Bland annat hävdas i direktionsprotokollet som Ekot har fått tillgång till att banken bryter mot lagen, inte sköter värdepappershandeln och att man lånat ut pengar på ett vidlyftigt sätt.

Men exakt vad det betyder att Snoras bryter mot lagen vill centralbanken inte utveckla.

Enligt Ekots källor handlar en del av kritiken om att Snoras gett ett mycket stort lån till ett ryskt företag som tidigare hade fått nej hos alla andra banker. Detta kan också förklara de stora kreditförluster som banken gjorde under 2010.

Inte heller Snoras vill berätta exakt vad det är som har retat upp centralbanken.

En sak är i alla fall klar: den nyemission som Snoras gjorde under våren tvingades fram efter centralbankens kritik. Det framgår tydligt i ett skriftligt svar från Snoras riskhanteringschef Gitanas Kancerevycius.

Enligt vad Ekot erfar kan informationen förklara varför Europeiska investeringsbanken, EIB, fortfarande inte har accepterat Vladimir Antonov som delägare i Saab. Men på EIB är det fortsatt locket på.

– Europeiska investeringsbanken kommenterar aldrig enskilda personer, säger Per Isaksson, presstalesman vid Europeiska investeringsbanken.

Vladimir Antonovs svenska talesman, Lars Carlström, hävdar att det inte förekommit någon kritik.

– Inte om vårdslös kreditgivning, absolut inte.

Istället för att diskutera kritiken mot banken framhåller han att både Snoras och Antonovs andra bank, Krajbanka, står på egna ben.

– Vi har ett läge där både Snoras och Krajbanka är två banker som klarar sig helt utan statsstöd, till skillnad från Swedbank och SEB, säger Lars Carlström.