Bra stämning i svenska laget inför VM-semin

2:04 min

Det är ett blågult landslag med gott självförtroende som 20.45 i kväll kliver in på den stora fotbollsarenan i Frankfurt för att försöka ta sig till VM-final genom att slå ut Japan. Lagets storstjärna, Lotta Schelin, ser ut att kunna vara med.

Idel segrar så här långt i turneringen och en smittande god stämning i truppen inför semifinalen. Förbundskapten Thomas Dennerby verkar ha lyckats få alla att må bra när mycket står på spel. Frågan är hur?

– Ingen skulle vara gladare än jag om man kunde sätta fingret exakt på vad det är, för det här skulle man vilja hitta tillbaka till varje gång man åker iväg. Men jag tror att en av de viktigaste faktorerna är att vi fick en veckas extra förberedelser den här gången, säger Thomas Dennerby.

Det är länge sedan som ett svenskt landslag nått så långt som till en VM-semifinal. Någonstans ligger det i luften att det kan bära än längre, i alla fall gav spelarna det intrycket på en ovanligt uppsluppen presskonferens i går kväll.

När lagkaptenen Caroline Seger fick frågan av en japansk journalist om hur Sverige ska kunna vinna kvällens match gav hon ett rakt svar.

– Göra flest mål.

Sverige och Japan har mötts åtta gånger tidigare. Fyra gånger har Sverige vunnit, två gånger Japan och resten har slutat oavgjort.

Men det är hela 15 år sedan som Sverige vann över Japan, som har snabba, passningssäkra spelare. Deras lilla akilleshäl är att de blir väl övermodiga i sitt passningsspel och det måste utnyttjas, menar förbundskapten Thomas Dennerby.

– Lite kontringsattacker mot en överambitiös passning, som vi snor tillbaka, säger han.

Hur många svenska supportrar som kommer att finnas på plats i kväll på arenan som tar drygt 50 000 åskådare är svårt att säga. Göran Höök från Uppsala är i alla fall en som kommer att vara där. Han tror på seger.

– Jag tycker att de bara blir bättre och bättre.

Så var det detta med den svenska storstjärnan Lotta Schelin, som varit förkyld sedan i söndags. Hon tränade bara lätt i går kväll. Landslagsläkaren Per Lindblom siade efter träningen om huruvida Lotta Schelin kommer att finnas med på planen mot Japan.

– Som det känns nu så spelar hon, säger Per Lindblom.