Stora åsiktskillnader i Benghazi om Kadaffis öde

2:25 min

I Benghazi östra Libyen förbereds nu för vad som ska hända den dag Muammar Kadaffi lämnar makten. Men medan ansvariga i rebellernas nationella råd talar om vikten av försoning och en rättvis rättegång, vill många libyer se Muammar Kadaffi död.

– Vår åsikt, det är att han ska skäras upp bit för bit, säger Abdallah, som går på strandpromenaden i Benghazi med sin lille son på armen.

– Bara på grund av en person har vi inte kunnat leva i frihet, fortsätter han, och tittar på röd-grön-svarta armband, mobilskal och andra souvenirer med färgerna hos revolutionärernas flagga som syns överallt här i östra Libyen.

De östra delarna av landet kontrolleras nu av det nationella rådet i Benghazi, och ledarna diskuterar vad som ska hända den dag Gaddafi lämnar makten.

Abdelkarim Bazama är rådets säkerhetsrådgivare. Han dömdes till döden och var politisk fånge i det ökända Abu-Salimfängelset i åtta år tills han benådades förra året. Men han har inget behov av att hämnas på det gamla ledarskiktet med Gaddafi i spetsen.

-- Jag tror inte på hämnd, jag tror på en rättvis rättegång- och jag vill se honom levande så han kan förklara varför han lät libyerna lida i 42 år, säger Abdelkarim Bazama.

Medan libyer på gatan talar om att Muammar al- Gaddafi måste dödas, säger ledande politiker att de hoppas att landet kan gå igenom en nationell försoningsprocess, som i Sydafrika efter apartheid.

Muhammed al-Alagi är ansvarig för mänskliga rättighetsfrågor i det nationella rådet och han tycker att Gaddafis framtid bör avgöras i en domstol.

– Jag hoppas att ingen dödar honom, så att han kan ställas inför internationella brottmålsdomstolen i Haag, men kanske nån av hans män kommer att döda honom, det kan ingen veta.

Nära strandpromenaden i Benghazi jobbar Aya Muhammad, på en webbtidning som ger ut nyheter om det hon kallar det fria Libyen. Hon tillhör dem som tycker att Gaddafi måste straffas med döden

– Som du vet så har han dödat allt i Libyen, våra själar också men framtiden utan honom kommer att bli fantastisk säger hon.