Human Rights Watch: Övergrepp från rebeller

Libyska rebellgrupper har gjort sig skyldiga till plundring, mordbrand och övergrepp på civila enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

I fyra städer som rebellerna har intagit den senaste månaden i de västliga Nafusabergen har rebellsoldater och rebellanhängare plundrat, bränt hem och misshandlat civilbefolkning, skriver Human Rights Watch i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen har de själva bevittnat vissa av övergreppen, samlat in vittnesmål och dessutom samtalat med en av av rebellernas befälhavare angående problemen.

I staden al-Qawalish såg HRW till exempel med egna ögon hur människor i rebelltröjor, vissa av dem beväpnade, lastade upp gods som stulits från butiker på en rebellastbil. Fem hus, som dagen dessförinnan varit oskadade, hade satts i brand.

Misshandel av civila som misstänks ha stött Kadaffiregimen har också förekommit. HRW har pratat direkt med en namngiven rebellöverste , som citeras i ett uttalande om att "människor som bodde i städerna samarbetade med militären... de som misshandlades arbetade för Kadaffis brigader".

Det finns också många berättelser om plundrade sjukhus och kliniker. Bland annat ska ett större sjukhus ha tömts på utrustning med motiveringen att sjukhuset i staden Zintan skulle ta över rollen som centralt sjukhus.

”Oppositionens styrkor säger att de avser att skydda de mänskliga rättigheterna, men plundring, mordbränder och övergrepp på civilbefolkningen i intagna städer är oroande,” konstaterar Joe Stork, tillförordnad chef för Mellanöstern- och Nordafrikaenheten på HRW.