Obama begränsar vapenhandel i sydstater

1:23 min

I USA har Obama-administrationen begränsat handlare i fyra sydliga delstater från att sälja tunga vapen till en och samma person i ett försök att minska vapensmugglingen till Mexiko.

Det handlar inte om vilka vapen som helst, utan om halv-automatiska gevär på över 22 kaliber som man kan fästa ett löstagbart magasin på. Ett sånt vapen är till exempel en Ak47a.  Det är också den typ av vapen som drogkartellerna i Mexiko ofta använder, och som brukar hittats efter dödsskjutningar där.

I Mexiko där det är förbjudet att inneha vapen, har narkotikarelaterat våld krävt omkring 37 000 människoliv under dom senaste fyra åren.

Den nya vapenkontrollen omfattar endast dom fyra delstater som gränsar till Mexico, och regeln innebär att dom 8 500 vapenhandlarna i Californien, New Mexico, Arizona och Texas, nu måste rapportera om en och samma person vill köpa mer än två halv-automatiska gevär under en femdagars period.

Detta har upprört vapenlobbyn i USA som gjort klart att dom tänker driva ärendet till domstol för att få vapenregeln hävd.

Det här är första gången justitiedepartementet under president Barak Obamas styre, infört en mer omfattande vapenregel, och vapenlobbyn National Rifle Association säger att dom ser begränsningen som ett uppenbart försök från Obama-administrationen att bakvägen driva igenom sin agenda för vapenkontroll.