Många har felaktig uppfattning om sjukpenning

Många tror att ett läkarintyg automatiskt innebär att man är sjukskriven och har rätt till sjukersättning. Hela 67 procent av allmänhet har den felaktiga uppfattningen och det vill Försäkringskassan Dalarna ändra på genom en stor informationskampanj.

Mikael Svensson på Försäkringskassan i Dalarna säger att första steget är att arbetsgivaren bedömer om man ska vara sjukskriven.

- Det beror mycket på vilken sorts arbete man har om man behvöer vara sjukskriven. Vissa sjukdomar kanske inte stör förmågan att arbeta, om man inte har ett arbete som innebär tunga lyft, till exempel, säger Mikael Svensson på Försäkringskassan.

Om man har en anställning kommer ersättningen från arbetsgivaren under de tre första veckorna. Ett läkarintyg är alltså ingen garanti för en sjukskrivning, och

är man sjuk längre period så är det Försäkringskassan som avgör om man får ersättning.

- Det är våra handläggare som är specialister på sjukpenningsförmånen. Om det finns några frågetecken kring det medicinska underlaget så har vi försäkringsläkare som kan hjälpa till att tolka, berättar Mikael Svensson.

Under dom fyra första månaderna i år kom det in 8 863 ansökningar in till Försäkringskassan. Av dem fick 54 avslag, och det är stor ökning.

- Tidigare gjorde Försäkringskassan inte särskilt många avslag. Men nu när vi har fått nya direktiv från Riksförsäkringsverket gör vi mer noggranna prövningar.