Murdoch backar i brittisk "eldstorm"

Rupert Murdoch drar tillbaka sitt bud på brittiska tv-bolaget BSkyB sedan hans medieimperium sågats jäms med fotknölarna av en enig politikerkår. Avlyssningsskandalen kan få honom att helt lämna Storbritannien.

Beslutet att inte försöka köpa de återstående 61 procenten av kabel-tv-jätten blev till sist ofrånkomligt.

"Det är för svårt att gå vidare i det här klimatet", sade koncernbolaget News Corps vice styrelseordförande Chase Carey i ett uttalande på onsdagen.

Enligt amerikanska tidningen Wall Street Journal — ägd av samma koncern — har News Corp till och med hört sig för om det går att sälja sina återstående brittiska tidningar: The Sun, The Times och Sunday Times.

Storbritanniens regering och opposition är eniga om att rejält utreda nedlagda News of the Worlds avlyssningar, under ledning av en högt uppsatt domare och med rätt att höra folk under ed.

– Det här är en eldstorm som rasar, sade premiärminister David Cameron under sin frågestund i parlamentet.

Där grälades det ordentligt, trots enigheten i sak. Cameron ifrågasätts för att ha haft förre News of the World-chefen Andy Coulson som presschef. Oppositionen anklagas för att inte ha gjort något åt skandalen under sina år vid makten.

– Försök lugna ned er och uppför er som vuxna! Annars kan ni lämna salen! rasade talman John Bercow.

Murdochs tidningar har varit "kungamakare" i Storbritannien i årtionden. Nu tävlar politikerna i stället om att markera sitt avstånd.

Samtidigt börjar kritik även höras i USA, där Murdoch har minst lika stort inflytande tack vare Wall Street Journal, New York Post och tv-kanalen Fox. Senatskrav finns på att utreda om News Corp har brutit mot några amerikanska lagar.

Ändå tror få bedömare på några större eller mer långsiktiga effekter.

– Det är klart att Murdoch-imperiet som varumärke får stryk av det här. Min gissning är ändå att skandalen inte får någon som helst effekt, säger Roland Poirier Martinsson, chef för borgerliga tankesmedjan Timbros medieinstitut.

Han hoppas på en debatt om pressetik, men tror att den uteblir och ser framför sig i stället en tämligen mörk utveckling.

– Det tycks ju som det enda sättet att få ekonomi i massmedierna i dag är genom tabloidisering och kommersialisering av innehållet. Vi går tillbaka till hur det var på 1800-talet. 99 procent av människorna fick sin omvärldsobservation genom skvaller.

(TT)