Allt fler vill plugga på distans

2:15 min

Antalet ansökningar till höstens utbildningar är rekordmånga, visar beskeden från Verket för högskoleservice, VHS. En tydlig trend är att allt fler väljer distansutbildningar.

 Idag kommer beskeden från Verket för högskoleservice, VHS, till dem som har antagits till höstens utbildningar vid landets högskolor och universitet.

Antalet ansökningar till hösten har varit rekordmånga, och enligt Högskoleverket är en tydlig trend att allt fler väljer distansutbildningar.

– Det är smidigt sätt att tillägna sig ny kunskap, eftersom det ofta är oberoende av tid och rum. Man kan bedriva studier på egen hand och behöver inte befinna sig på campus, säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid Högskoleverket.

Jämför med för tio år sedan har antalet studenter som läser distansutbildningar ökat från 36 000 per läsår till 134 000.

Idag pluggar var femte student enbart på distans. Det finns inte mindre än 4 000 distansutbildning att välja bland till hösten, vilket är dubbelt så många som för ett år sedan och fyra gånger så många som för två år sedan.

Anna-Maria Olsson studerade tidigare på Uppsala universitets campus, men ville vidga vyerna och tog därför med sig studierna i bland annat idéhistoria och genusvetenskap till Berlin, där hon bor sen tre år tillbaka.

– Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Jag har gjort väldigt mycket saker under tiden och det har gett mig möjligheten att bo i en annan stad under tre år. Jag har lärt mig ett annat språk under tiden som jag har pluggat mina vanliga kurser, så att säga. För två veckor sedan blev jag klar med min sista C-uppsats via Uppsala universitet, säger Anna-Maria Olsson.

En baksida av distansutbildningarna är att resultaten är sämre bland distansstudenterna.

De tar helt enkelt inte lika många poäng som de som sitter i skolbänken.

För all högskoleutbildning är den genomsnittliga prestationsgraden 79 procent, och för distansutbildningen är prestationsgraden bara 56 procent.

Men enligt Anna-Maria Olsson har det inte varit några problem.

– Jag har aldrig varit en person som brytt mig få högsta betyg utan snarare att man lär sig saker som man har användning för. Men jag har klarat alla mina kurser och inte hoppat av någon kurs, säger Anna-Maria Olsson.