Italienska senaten godkände sparpaket

1:40 min

Den italienska senaten sade i dag ja till det sparpaket på nästan 440 miljarder kronor som man hoppas ska rädda landet från att dras allt djupare ner i Eurokrisen.

Med röstsiffrorna 161 för och 135 emot och så godkände den italienska senaten som väntat det stora sparpaket som drivits igenom på rekordtid. Paketet innehåller bland annat privatiseringar av statliga bolag, högre sjukvårdsavgifter frysta löner för offentliganställda och ett anställningsstopp inom den offentliga sektorn.

Italien har den senaste veckan hamnat mitt i Eurokrisens centrum. Landets statsskuld är en av de högsta i Europa och Italiens lånekostnader har de senaste dagarna höjts till rekordnivåer eftersom man på finansmarknaden börjat oroa sig över landets förmåga att betala sina skulder.

Oron fortsatte även i dag och Italien sålde i förmiddags statsobligationer för tre miljarder euro, också den här gången till höga räntor.

Italien är Euroområdets tredje största ekonomi och EU:s räddningsfond skulle troligtvis inte räcka till om landet precis som Grekland, Portugal och Irland skulle behöva hjälp.

Sparpaketet som senaten nu röstat igenom är tänkt att stilla den nervösa marknaden och målet är att få balans i statsbudgeten till 2014.

Men åtgärderna är omstridda. Den italienska oppositionen röstade nej till paketet och har tidigare också krävt premiärminister Silvio Berlusconis avgång. Det finns också uppgifter om en allt djupare spricka mellan Silvio Berlusconi och finansminister Giulio Tremonti.

Redan i morgon väntar en ny omröstning om paketet i parlamentet. Då ska det italienska underhuset besluta om sparåtgärderna. Resultatet förväntas dock bli detsamma som idag.