Glommersträsk

Glommersträsk hjälper Tanzania

1:25 min

Nu får invånare i Tanzania hjälp från Glommersträsk att klara uppvärmning av storköksspisar. Idag används ved, men skogsskövling gör att det råder brist på råvara och företaget Glommers miljöenergi satsar i stället på gräsbriketter.

- Detta är ett treårigt projekt och går ut på att försöka hjälpa dem i Tanzania att försöka utveckla alternativa bränslen för matlagning, säger Bo Lundmark, som är VD för Glommers miljöenergi AB, GME.

Skogsskövling i Tanzania har medfört brist på ved och träkol till spisar i storkök, men nu hjälper GME i Arvidsjaurs kommun till att i stället förse landet med teknik för gräsbriketter till storköken. Nästa månad ska en brikettanläggning, som är framtagen i Polen, invigas i Tanzania med bland andra Bo Lundmark närvarande.

- Jag var varit därnere och inventerat och jag har sett att de har ett gräs, som liknar vårt energigräs, rörflen. Det används inte som bränsle och därför har vi hittat en ny teknik, som kan brikettera gräset. Intresset i Tanzania verkar vara väldigt stort. Några personer därifrån har varit hos oss och tränat. Så vi har stora förhoppningar om att de ska kunna fixa detta själva i ett litet kooperativ, säger Bo Lundmark.