Doktor Åsa försvarar barnvaccin

0:51 min

Rasmus Brugges ettåring är inte vaccinerad. Han tror nämligen att vaccin innehåller en hel del skadliga ämnen. Åsa Wihlbäck, doktor Åsa, tycker att hans resonemang bygger på en helt felaktig riskanalys. 

Rasmus Brugge:

Rasmus Brugge har läst på och läst på, enligt honom själv. Men ingen av alla studier om barnvaccin som har han har plöjt har övertygat honom. Enligt Rasmus Brugge är jämförelserna gjorda mellan barn som har fått vaccin och barn som bara har fått lösningsmedlet - men även i lösningsmedlet finns farliga ämnen, säger han.

- De flesta undersökningar som är gjorda är finansierade av läkemedelsindustrin, vilket gör att de blir ganska vinklade, säger han.

Åsa Wihlbäck håller med om att det finns en risk med att spruta in ämnen i en barnkropp. Men hon tycker risken med att avstå från vaccin är mycket, mycket större. Det är bara att titta på hur många barn som dör av olika sjukdomar i de områden i världen där det inte finns vaccin. Hon hänvisar dessutom till alla tusentals studier som vaccineringarna grundar sig på.

I Ring P1:s mejlkorg får hon medhåll från många lyssnare. Staffan Wellander skriver så här:

Vill vi ha tillbaka lunginflammationen, tuberkulos och difteri tillbaka som vanliga folksjukdomar. Ja, visst det låter som en jättebra idé att gå tillbaka till ett äldre samhälle. Idioti!

På  finns fullständig information om vad vaccin innehåller.