Hoppas på dansk kungaskatt i 1300-talsvrak

2:05 min

Vad som kan vara vraket efter medeltida skepp har hittats på botten mellan Öland och Gotland, och nu är spekulationerna igång att det kan handla om ett skepp med den danske kungen Valdemar Atterdags skatt.

Erik Bjurström är en av de dykare och vrakletare som gjort upptäckten, och så här berättar han vad de tycks ha hittat:

 – En kogg, ett 1300-talsfartyg. Vi har bara en sonarbild, men sonarbilden säger väldigt mycket.

Genom att studsa ljud mot det de har hittat så har de fått fram en bild av ett 28 meter långt och 7 meter brett vrak, med ett relativt tunt skrov och med bara en mast.

 – På 1400- och 1500-talen hade de alltid två master när de kom upp i den storleken, berättar Erik Bjurström.

Han tillhör samma gäng som i förra veckan hittade ett skepp från 1500-talet. Det fynd de nu har gjort ligger på 100 meters djup utanför Stora och lilla Karlsö.

 – Skeppet är som en flätad korg, och helt intakt. Det är alltså den första båt i så gammal ålder som vi har sett är helt intakt, och det beror på att den här konstruktionen är som en självbärande kaross. Den håller ihop sig själv helt och hållet. Det finns inga spant som kan rasa ner och förstöra det så att säga, säger Erik Bjurström.

Det sägs att det ligger ett skepp förlist med en skatt som den danske kungen Valdemar Atterdag tog av Visbys invånare efter att ha intagit Gotland på 1300-talet.

Att det är det man har hittat utanför Karlsöarna det ställer sig dock Valdemar Atterdag-kännaren och försteantikvarien på Gotlands museum Gun Westholm, tveksam inför.

 – Det är ju ytterst osannolikt därför att den historien är en sägen, säger hon och berättar att Visby inte blev plundrat.
– Visby skrev på ett privilegiebrev, öppnade sina portar, släppte in Valdemar och gjorde inget motstånd.

Det kan istället röra sig om ett skepp, från den oroliga tid som följde efter Valdemar Atterdag i slutet av 1300-talet, ett vrak efter sjörövare:

– Under deras långa tid på ön så är det mycket strider och många skepp som är ute och slåss med handelsfartyg och vi vet att skepp sänktes under den perioden, säger Gun Westholm

– För mig räcker det om det är en kogg. Då är det sannolikt världens äldsta vrak som man har hittat, säger Erik Bjurström.