Dadaab i Kenya

Tusentals svältande somalier flyr torkan

1:47 min

Situationen för de tusentals flyktingar som nu tar sig in i Kenya från Somalia är extremt svår. Många är undernärda efter flera veckor av vandring över gränsen. Och värst är läget för de minsta. Ekots utsände rapporterar från världens största flyktingläger Dadaab i nordöstra Kenya.

Habiba sitter vid mottagningscentralen i Dadaab och väntar på att bli registrerad. Hon kom hit i går efter 20 dagars vandring med sina sex barnbarn.

--Vi är bönder – men vi har inte haft regn på tre år nu och all vår boskap dog ifrån oss, säger hon när hon sitter i den kaotiska kön av väntande.

Större delen av vandringen klarade de genom att de hade med sig några getter som de åt av.

--Men efter 16 dagar hade vi inget mer att äta. Den sista biten åt vi inget annat än löv, säger Habiba.

Varje dag anländer omkring 1 200 somalier hit till Dadaab, mest kvinnor och barn. De flesta har gått igenom närmast obeskrivliga umbäranden; en del har fött barn under vandringen, andra har tvingats överge det svagaste barnet för att kunna rädda de andra. Åter andra har blivit angripna av banditer på vägen.

De som kommer fram är i de flesta fall i mycket dåligt skick – särskilt barnen. Men här får de mat, medicinsk genomgång och enkla redskap för att kunna installera sig någonstans i det överfulla lägret.

Nu vill Habiba bara bli registrerad så att barnen får mat:

--Barnen håller på att gå under av hunger som du ser här. De har inte ätit på hela dagen, nu väntar jag bara på att vi får vår matranson, säger Habiba.