Semesterkänslan försvinner på en vecka

(Innehållet i denna artikel har förändrats efter att nya uppgifter kommit fram)

Har du drömt om en lång sommarsemester för att du ska känna dig riktigt utvilad och välmående? Rent vetenskapligt kan det saknas grund för det. Enligt holländska forskaren Jessica de Bloom håller effekterna av semestern i allmänhet bara i sig en vecka efter att du är tillbaka på jobbet.

– Ja är inte det synd, säger Jessica de Bloom som disputerat i arbets- och organisationspsykolog vid Radboud University i Nijmegen i Holland.

I hennes studie har hon följt nästan hundra personer innan, under och efter att de rest på en skidsemester på vintern. En av slutsatserna i studien är att den större känsla av välbehag som personerna fick under semestern, snabbt försvann efter att de kommit hem.

Enligt Jessica de Bloom tyder forskningen på att det kan vara bättre att sprida ut sina semesterdagar på flera tillfällen under året än att ha en längre sammanhängande semesterperiod. Samtidigt är det oklart om studiens slutsatser kan överföras på andra typer av semestrar, som till exempel en längre sommarsemester i Sverige.

Semesterforskningen kring vad som händer med oss på semestern är en ny och ung vetenskap. Först på 90-talet började forskare intressera sig för varför folk mår bra, och inte bara varför de mådde dåligt.

Professor i beteendepsykologi Torbjörn Åkerstedt vid Stockholms universitet konstaterar att semesterlagen i Sverige, som garanterar fyra veckors semester under juni, juli eller augusti, inte bygger på vetenskaplig grund.

– Lagstiftning har väl ingenting att göra med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det finns inga hälsoargument för det, säger Torbjörn Åkerstedt.

Ett råd från Jessica de Bloom för att behålla semesterkänslan är att börja jobba igen på en onsdag, för då har man helgen att se fram emot.

Referens:
de Bloom "Effects of vacation from work on health and well-being: Lots of fun, quickly gone" Work  Stress, June 2010.