Synskadade med ledarhund nekas ofta tillträde

2:31 min

Synskadade som väljer att orientera sig med hjälp av ledarhund nekas ofta inträde på krogar, caféer och gym. Men enligt svensk lag är det inte alls självklart att det handlar om diskriminering.

Ekot följde med ordföranden för Sveriges ledarhundförare Joachim Kåhlman med en dold mikrofon för att höra hur det kan låta när han blir avvisad.

– Jag vet men kunderna har allergi och de kan dö. […] Tyvärr, man måste respektera varandra, säger en man i entrén.

Av ett tiotal krogar i Stockholm blir det stopp vid ungefär en tredjedel. På en lunchrestaurang möts vi av en kvinna i personalen:

– Man får inte ta med hund. […] Alltså, är den allergisäker?

Livsmedelsverket ger restaurangägare rätt att göra undantag från hygienlagstiftningen. Restauranger får alltså släppa in synskadade med ledarhund men argumenten som Ekot möter på stan handlar ofta om faran för att hunden ska ge allergiska reaktioner hos andra kunder.

Ur vägledningen som ska stötta berörda kontrollmyndigheter och andra berörda att tolka hygienlagen vid livsmedelshantering:

Funktionshindrad person bör få medföra ledarhund, servicehund eller signalhund i serveringslokal och i vissa delar av en butik, under förutsättning att detta inte medföra risk för att livsmedlen kontamineras.

Trots att ledarhunden ger en synskadad en rörelsefrihet som en vit käpp inte ger så tvekar många att skaffa hund, på grund av att hunden inte släpps in överallt.

– Jag vet att det finns personer som har funderat på att skaffa hund men som valt att avstå just för att de tycker att det verkar vara för mycket problem, säger Joachim Kåhlman.

Risken att någon av de 300 personer som har ledarhund i Sverige skulle träffa på en person med allvarlig hundallergi är försvinnande liten. Det säger allergiexperten Magnus Wickman som är professor vid Karolinska institutet:

– Om det kommer in en ledarhund så är sannolikheten extremt liten att det sedan kommer någon som är så pass hundallergisk att den personen kan bli svårt sjuk, säger han.

– En ledarhund är tränad att ligga still och är inte ett djur som springer runt och sprider allergen på det sättet.

Ungefär en fjärdedel av befolkningen har husdjur. Risken är större att möta folk med hund och katthår på ytterkläderna i kollektivtrafiken än att möta en ledarhund på krogen.

Att stoppa ledarhundarna är inte automatiskt diskriminering av synskadade.

– Är en lokal otillgänglig för en person, i det här fallet med ledarhund, så är inte det diskriminering i diskrimineringslagen i dag, säger Ulrika Dietersson som är enhetschef på Diskrimineringsombudsmannen.

Joachim Kåhlman anser dock att han är diskriminerad:

– Ganska ofta. Det är stundtals svårt att både kunna handla mjölk och att ta en öl på krogen.