Ny drog oroar i USA

1:12 min

En ny drog med väldigt starka och förödande effekter sprider sig i USA. Drogen, som kallas badsalter, säljs fortfarande i vanliga butiker, men har har nu förbjudits i 28 delstater.

Drogen började dyka upp i USA förra året och de senaste månaderna har användandet av badsalter lett till mängder av akutfall på sjukhus runt om i landet. Nu försöker läkare hitta en fungerande behandling för personer höga på badsalter. Drogen sniffas, röks eller injiceras och det beskrivs hur påverkade personer helt tappar kontakten med verkligheten och blir våldsamma och psykotiska.

Akutläkare beskriver hur de till och med fått söva ner patienter, därför att lugnande medel inte fungerat.

Drogen importeras främst från Kina och Indien. Eftersom badsalterna märkts med texten "får ej förtäras" har de inte klassats som en tänkbar drog utan kunnat tas in i landet.

Drogen säljs troligen under namnet badsalter för att det inte ska förväxlas med badsalt som ju på engelska heter bath salts.

Att användandet vuxit snabbt vittnar också samtalen till landets giftinformationscentraler om. Första halvåret i år fick man 3 500 förfrågningar om drogen mot 300 samtal under hela förra året.

En chef på en av centralerna beskriver drogen som att man tar det värsta hos kokain, PCP, LSD, methamfetamin och ecstasy och lägger ihop dom.

Då får man effekten av badsalter.