Grekland

Taxichaufförer strejkar mot sparpaket

2:23 min

Protesterna och framför allt punktstrejkerna i Grekland fortsätter. I dag inleder taxichaufförerna en landsomfattande tvådagarsstrejk. Samtidigt vädjar den grekiska premiärministern till sina EU-kolleger om att också EU måste fatta radikala beslut, inte bara för Grekland utan för hela EU.

– Du ser hur många taxibilar det finns överallt redan, sade taxichauffören Kostas sent i går kväll. I dag strejkar han liksom alla andra taxiförare i Aten och övriga Grekland.

De vänder sig emot regeringens planer att liberalisera taxibranschen och tillåta fler taxilicenser.

Reformen är en del av det omfattande sparpaketet som långivarna krävt. Men varje steg som tas möts av motstånd. Därför vädjar nu Greklands premiärminister Georgios Papandreou inför denna veckas krismöte inom Eurozonen om att EU-politikerna måste förstå att det är bråttom.

– Europa måste vakna upp och ta sitt ansvar genom att fatta modiga beslut. Inte bara för att rädda Grekland utan hela Europa, säger den grekiske premiärministern i en intervju i tidningen Kathimerini.

Papandreou anser att den grekiska regeringen fattat en rad svåra beslut. Nu är det Europas tur.

I går fick den grekiska regeringen den amerikanska utrikesministern Hillary Clintons fulla stöd för det grekiska sparpaketet. Men frågan är hur mycket detta stöd egentligen är värt då det kommer från ett annat land i fullständig ekonomisk kris.

Samtidigt kan den grekiska regeringen följa opinionsundersökningarna som talar om att det styrande PASOK-partiet rasar i den senaste väljarbarometern. Vad kanske värre är att sju av tio tillfrågade varken litar på PASOK eller det andra stora partiet, konservativa Ny demokrati. Vidare säger nästan fyra av tio tillfrågade greker att de inte skulle rösta om det hölls ett val i dag. Det skulle i så fall troligtvis gynna de extrema vänster- och högernationalistiska krafterna i landet.

Det är knappast en överdrift att hävda att det finns risk för social oro framöver. 83 procent av de tillfrågade säger att deras ekonomi har försämrats kraftigt under året som gått.

Och då ska man veta att de svåraste prövningarna fortfarande väntar, med fortsatt stigande arbetslöshet och fortsatta lönesänkningar.

Redan innan nyår kommer genomsnittslönen för statsanställda att minska med tio procent och ungdomsarbetslösheten beräknas nu ligga på mellan 35 och 40 procent.