Sjuhärad

Färre inbrott på sommaren

1:30 min

Sommaren är inte inbrottstjuvarnas högsäsong. Det är under hösten och vintern som det sker mest inbrott, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Enligt Agneta Alkner på kriminalpolisen i Borås stämmer det även i Sjuhärad.

- Hösten och vintern är då vi har flest inbrott.

Vad beror det på?

Vad de det beror på kan inte jag svara på. Det är så som det är.Tidigt i våras hade vi ganska många inbrott i lägenheter i Borås. Där hittade vi gärningsmännen. Sedan blev det ganska lugnt på den fronten.

Så sommaren är ganska förskonad från inbrott?

- Ja, det har varit så den sista tiden.

Det är stor skillnad i polisens inbrottsstatistik mellan kvartalen. Mellan januari och mars i år anmäldes 25 villainbrott och 15 andra bostadsinbrott i Borås, att jämföra med 7 villainbrott och fyra bostadsinbrott mellan maj och juli. Kenneth Andersson jobbar med att installera larm. Men för honom är grannarna minst lika viktiga som att larmet finns på plats.

-Jag tror mer och mer på grannsamverkan. Det tyckte jag var barnsligt för några år sedan, men jag tror mycket på detta nu. Nu gäller det att vi hjälps åt. Man får tagga upp varandra. Jag håller på med det i det området som jag bor i. Vi pratar oss samman för att vara mer observanta när det kommer bilar som vi kan misstänka, säger Kenneth Andersson.

Mats Tiborn
mats.tiborn@sr.se