Ny forskning: Lång semester är dåligt

1:43 min

Lång sammanhängande semester är inte alls så bra som man kanske tror. Vetenskapligt sett är det bättre att dela upp semestern i mindre delar. Och effekten av semestern håller bara i sig en enda vecka.

Lång semester är det många som ser fram emot men kanske borde vi istället se fram emot många semestrar under året. Bland Norrköpingsborna gick åsikterna isär.

– Personligen tycker jag att det är skönast att ha semestern i sträck så att jag får vila ordentligt, säger Pia Bergkvist.

– Jag tror att det kan ligga något i det eftersom en längre tids semester kan ge upphov till ganska mycket stress. Man tänker mycket på jobbet när semestern börjar lida mot sitt slut, säger Emil Boman.

– Jag har testat båda sakerna men jag vet inte, säger Peter Åberg.

Är det skönt om man har uppdelat att man har något att se fram emot?
– Ja så kan det vara.

Det är den holländska forskaren Jessica De Bloom som undersökt hur folk mår under och efter semestern. Och undersökningen visar att känslan av att vara utvilad har försvunnit efter en vecka på jobbet igen.

– Ja är inte det synd, säger Jessica de Bloom

Hon har disputerat i arbets och organisations psykolog vid Radboud university i Nijmegen i Holland. I hennes unika studie har hon följt nästan hundra personer under en längre period. Och den subjektiva upplevelsen av välmående efter semestern sträckte sej i allmänhet bara en vecka sen deltagarna kommit tillbaka till jobbet.

Personerna fick svara exakt på hur trötta de var, hur nöjda de kände sig, hur stressade eller energiska de var före under och efter semester. För att må bra är det bästa att sprida ut semestern.

– Utifrån hälsa och välmående är det bättre att ta flera semestrar under året, än en enda lång under sommaren, säger forskaren Jessica de Bloom.

Forskningen kring vad som händer med oss på semestern är en ny och ung vetenskap först på 90-talet började forskare intressera sej för varför folk mår bra.

Att den svenska semesterlagstiftningen garanterar alla fyra veckorssemester under sommaren är bra men mindre effektivt sett ur den enskildes synpunkt.

– Lagstiftning har väl inget med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra. Det finns inga hälsoargument för det, säger Torbjörn Åkerstedt som är prodessor i beteende och psykologi vid Stockholms universitet.

Ett konkret råd från Jessica De Bloom för att behålla semesterkänsla är att börja jobba igen på en onsdag, för då har man helgen att se fram emot.

Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.se
Jonas Almkvist
jonas.almkvist@sverigesradio.se