News of the World

Parlamentets sommaruppehåll skjuts upp

2:26 min

Premiärminister David Cameron kortar sin resa i Sydafrika med anledning av den senaste utvecklingen kring avslyssningsskandalen i Storbritannien. I dag sade han att han vill skjuta upp parlamentets sommaruppehåll, för ett möte på onsdag.

– Jag tycker att det vore rätt att ha möte på onsdag så jag kan tala mer om detta och uppdatera parlamentet om det senaste och svara på frågor som uppkommit efter i dag eller i morgon, sade David Cameron.

David Cameron försvarar sin resa och sade i dag på en presskonferens att han fortfarande har kontakt med sitt kontor och vet vad som händer när det gäller utvecklingen kring avlyssningsskandalen på tabloidtidningen News of the World.

I går greps den tidigare chefredaktören för tidningen, och senare vd för News International, Rebekha Brooks. Och senare på kvällen avgick högste chefen på Scotland yard, Paul Stephenson.

Detta efter kritik mot polisens nära relation till News of the World och hans val att anlita den tidigare redaktören för tidningen, Neil Wallis, som PR-konsult för polisen.

Neil Wallis är en av de tio som hittills gripits, misstänkta för inblandning när det gäller telefonavlyssning och misstankar om att tidningen har mutat polis i utbyte mot känslig information.

David Cameron kortar nu sin resa i Sydafrika och åker hem i morgon i stället för på torsdag. Han vill också samla parlamentet för ett möte om avlyssningen på onsdag, vilket skulle innebära att sommaruppehållet skulle skjutas upp. Parlementet skulle ha stängts i morgon.

I morgon kommer Rebekah Brooks och ägaren respektive styrelseordförande, far och son Rupert och James Murdoch, frågas ut av politiker i parlamentet.

Men det är osäkert vad Brooks kan svara på. Enligt experter kan hennes advokater avråda henne från att svara, med hänvisning till den pågående polisutredningen. Och Murdochs har tidigare sagt att de inte vill förekomma utredningen.

Polisutredningen är en av de största någonsin i Storbritannien och David Cameron säger att det är viktigt med kontinuitet, nu när polischefen avgått.

– Det viktigaste är att vi kan garantera en snabb och effektiv utredningen och en kontinuitet inom polisen, så de inte har missat något. Det gäller både att reda ut vad som hänt inom media och inom polisen, sade David Cameron i dag.