Portalen minpension.se kan driva fram ny lag

1:44 min

2004 bildades pensionssajten minpension.se.  Tanken var att svenska löntagare snabbt och enkelt skulle få en samlad bild på sin framtida pension.  Men idag, drygt sex år senare, är sajten fortfarande inte klar. Nu hotar finansmarknadsminister Peter Norman med lagstiftning om inte försäkringsbolagen leverera all sin information till pensionsportalen snabbare.

I drygt sex år har pensionsbolagen haft på sig att lämna alla sina uppgifter till pensionsportalen minpension.se, webbportalen där svenska löntagare ska kunna få en pensionsprognos snabbt och enkelt.

– Jag uppmanar verkligen så väl privata som offentliga förvaltare att skicka in uppgifterna till minpension.se, säger finansmarknadsminister Peter Norman. 

Om de inte gör det? 

– Man kan aldrig utesluta en lagstiftning i sådana här ärenden, säger Peter Norman. 

Även hos Anders Lundström, vd för portalen minpension, går det att spåra en viss trötthet över förseningarna.

– Om man till exempel arbetar inom SAF- och LO-kollektivet fungerar det väldigt bra, men när det gäller högavlönade tjänstemän med individuella lösningar och även privata pensioner så finns det vissa luckor, säger Anders Lundström till Ekot. 

Banken SEB:s livbolag säger sig levererat de flesta av sina pensionsuppgifter till minpension.se och resten ska komma på plats under hösten.  

Folksam har lämnat in uppgifter från alla sina kollektivavtalsanslutna sparare, men även här haltar det med inlämnandet. 

Individuella pensionsuppgifter gällande ett samlat kapital på 20 miljarder fattas. Folksams produktchef Daniel Eriksson menar att resurserna fattas.

– Jag förstår Peter Normans utspel. Samtidigt är det viktigt att förstå att vi har en stor mängd regler från regeringen som vi först måste anpassa oss till. Vi har helt enkelt inte resurser att hand om allting samtidigt, säger Daniel Eriksson. 

Men trots förseningarna är Anders Lundström, vd för minpension.se, optimistisk när det gäller framtiden.

– Under nästa år hoppas vi ha en tjänst som motsvarar 99 av de premier som betalas in på marknaden, säger Anders Lundström till Ekonomieekot.