Kungälv

Bohus Fästning ska bli turistmagnet

1:37 min

Bohus fästning i Kungälv ska vara Skandinaviens populäraste turistattraktion 2020. Den målsättningen har Kungsälvs kommun som i höst ska presentera ett program för hur fästningen kan användas i framtiden.

Fästningen är som en oslipad diamant, säger Pether Ribbefors, konsulten som drar upp riktlinjerna.

– Det går ju två europavägar precis bredvid, E 45 och E6, och det kan man förhoppningsvis göra mer synligt både dagtid och kvällstid för de som passerar; i synnerhet för norrmän. Är man norrman är det tjänstefel att inte stanna i Kungälv på väg till eller ifrån Göteborg, Göteborg har ju över 200 000 norska gästnätter och givetvis är det önskvärt att få en större andel norrmän att stanna till i Kungälv och få sin egen historia på köpet så det är ett exempel.

Bohus fästning har länge sovit en Törnrosasömn men nu är det dags att Kungälvs kommun och också Statens fastighetsverk ska kunna dra nytta av den dramatiska historia - viktig för hela Norden - som utspelat sig på fästningen.

Med dagens teknik som till exempel smartphones kan man ge besökarna oanade upplevelser och kunskaper om flydda tider.

I höst ska ett handlingsprogram för framtiden vara klart och det och en sak som finns på önskelistan är ett besökscentrum, berättar Peter Ribbefors.

– En stor beståndsdel som man grundar dom här ambitionerna på är att få till stånd ett besökscentrum. Det finns en grupp lokalt som har arbetat att få till stånd det och dom kallar det för Bohusporten där man skulle berätta om det nordiska kulturarvet - Bohus fästnings och Kungälvs plats i Norden och så vidare - det är ett måste att det kommer till och det är också en av dom klurigaste pusselbitarna att få till stånd.