Vad vi gör med vår lediga tid

2:37 min

Fritid – vad är det egentligen? Lagom till sommaren har frågan aktualiserats på bildmuseet i Umeå. I utställningen "Spare Time" utforskar åtta konstnärer från Sverige och andra europeiska länder olika sätt att se på fritiden, och inte sällan är det leken som får stå i centrum.

När Björn Afzelius sjunger "Som en duva" och jag ser två små barn dansa och snurra runt halvnakna i ett ljust vardagsrum tänker jag för en sekund att konstnären Anna Lidberg faktiskt stulit minnet av min barndom och projicerat det på en skärm på väggen på bildmuseet.

Men den familjära hemmavideon föreställer Anna själv och hennes bror och är ena delen av verket "Fan Anna, vi var ju barn nyss". Den andra delen utspelar sig på en skärm just bredvid. Där försöker Anna och hennes bror, nu vuxna, att återskapa barndomens till synes spontana livsglädje, genom att dansa på samma sätt.

Kontrasten är slående. De nu fullvuxna kropparna på den högra skärmen är så uppenbart tyngda av vuxenlivets ofrånkomliga självmedvetenhet. Det ser klumpigt, tafatt, tragiskt och samtidigt väldig roligt ut.

– De ser ut att ha roligt, men kontentan är att man som vuxen är mycket mer självmedveten, säger intendent Sofia Johansson.

Det är årets varmaste dag och det känns aningen ironiskt att gömma sig från solen inne på en utställning med temat fritid. Sofia Johansson visar mig runt bland bilder på spansk gatukonst, en flytfarkost skulpterad i silikongummi som för tankarna till filmen Resan till Melonia och, inne i ett eget rum, en instruktionsvideo för hur man rockar rockring.

– Här inne har vi lagt ut rockringar så att besökarna också ska kunna delta och följa instruktionerna, säger Sofia Johansson.

Utställningen är internaktiv på fler sätt. Ute på gården finns ett potatisland och inne i stora salen står ett stort, illgrönt fågeltorn, tapetserat invändigt med bilder tagna i Umeåälvens delta. Konstnärerna Gerd Aurell och Helena Wikström har i ett halvår undersökt hur deltat används för fritidsliv och bland annat hittat en kärlekshistoria i en gästbok.

– Det står här om en kvinna som besöker gömslet med sin rullator. Nästa post är en man som träffar en söt tant med rullator. Han skriver att ”här träffade jag min sanna kärlek, tack!”. Sedan nästa månad: ”nu är vi förlovade”.