Trycket ökar på euroländernas ledare

1:18 min

Trycket på euroländernas ledare att agera för att förhindra en spridning av eurokrizen ökar. IMF, Internationella valutafonden, uppmanar nu Europas splittrade ledare att handla snabbt för att förhindra en kollaps i eurozonen.

På torsdag möts de sjutton euroländernas regeringschefer i Bryssel för ett extrainsatt möte om eurokrisen i allmänhet, och det andra grekiska räddningspaketet i synnerhet.

Förväntningarna är höga på att man ska hitta en lösning på hur räddningspaketet ska finansieras, och därmed kanske förhindra att länder som Italien och Spanien dras allt djupare ner i krisen.

Nu höjer alltså IMF trycket ytterligare.

Från Internationella Valutaunionen låter man meddela att Europas ledare nu måste agera snabbt för att förhindra en spridning av krisen, som inte bara skulle skada Euroområdet utan även den globala ekonomin.

 IMF vill bland annat att den europeiska räddningsfonden – EFSF- , som idag innehåller cirka 440 miljarder euro, ska förstärkas.

Samtidigt har en av de viktigaste aktörerna på torsdag, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, idag försökt sänka förhoppningarna om att man på mötet ska komma fram med en mirakelkur som ska lösa alla problem.

Under en presskonferens i Hannover idag sade hon att man behöver ytterligare steg – och inte en spektakulär händelse - för att minska skulderna och höja konkurrenskraften.