Cyperns ekonomi hotad efter explosionen

1:11 min

Explosionen vid en marinbas på Cypern i förra veckan hotar nu hela den cypriotiska ekonomin. Efter smällen som slog ut stora delar av öns elproduktion kommer nu varningar om att landet kan komma behöva utländsk ekonomisk hjälp, precis som andra krisdrabbade Euroländer.

Det är Cyperns centralbankschef, Athanasios Orphanides som i ett brev till presidenten i landet framför att drastiska åtgärder nu måste tas till. Annars kommer Cypern tvingas be om ekonomiskt stöd så som andra krisdrabbade Euroländer blivit tvingade till, menar Orphanides.

13 döda, utrikes- och försvarsministerns avgång, och att hälften av landets elproduktion slogs ut blev de direkta konsekvenserna när ett ammunitionslager vid en marinbas exploderade för snart tio dagar sen.

Notan för ombyggnation av kraftverket som förstördes och importerad reservenergi väntas bli kring nio miljarder kronor.

Cypern hade redan innan explosionen en ansträngd ekonomi, inte minst på grund av de nära kopplingarna till den skuldtyngda grekiska ekonomin och banksektorn där.

Nu jämförs det ekonomiska tillståndet i landet med hur det var efter den turkiska invasionen 1974.

I Bryssel imorgon sätter sig Europas ledare i ett toppmöte där just Greklands utsatta situation ska diskuteras ännu en gång. Frankrikes utrikesminister sa i dag att en överenskommelse som kan lindra Grekland ytterligare, är trolig.