"Integriteten ska inte skydda mördare"

Det blir upp till regeringen att bestämma om polisen ska få ut en 15 minuter lång film på bilar som passerat Lidingöbron. Polisen vill ta hjälp av trängselskattekamerorna för att lösa ett grovt rån. Men Transportstyrelsen har sagt nej, för att det finns ett hundratal andra bilister på filmen.
– Det innebär en kartläggning av individer, var dessa individer har varit under de här tidpunkterna. Det är integritetskränkande, säger Daniel Granquist på Transportstyrelsen.

Men polisen ser inte problemet. I framtiden vill de kunna ta hjälp av kamerorna för att lösa grova brott.

– Om vi kan klara upp ett grovt rån, eller en våldtäkt eller ett mord, tycker vi att det är uppenbart att integriteten ska falla. Integriteten finns inte till för mördare och våldtäktsmän, säger Peter Granquist som är jurist på polisen i Stockholm city.

Han tror att regeringen kommer att ge dom tillgång till filmen, vilket skulle innebära att dom kan begära ut liknande filmer i framtiden.

– Det är en viktig principiell fråga. Det gäller inte bara det ärendet vi håller på att utreda nu, utan även för kommande ärenden, säger han.

2013 ska trängselskatt även införas i Göteborg. Och Pär Ström, som skrivit en bok om digital övervakning i trafiken, säger att han inte är förvånad över att polisen vill använda kamerorna. Han kallar det för "ändamålsglidning".

– Det fungerar nästan som en naturlag, finns det information tillgänlig så kommer man på skäl att använda det, säger han.

Det är Transportstyrelsen som har hand om filmerna, och de har nekat polisen tillgång till materialet. Tidigare har de gett ut specifika bilder på bilar när polisen kunnat ange registreringsnummer. Men nu gäller det en film med ytterligare hundratals förare.

– Alla dessa fordon skulle med nödvändighet behöva ingå i polisens kartläggning, när polisen ska vaska fram det enda fordon som polisen är intresserade av, säger Daniel Granqvist på Transportstyrelsen.

Och att det aldrig har varit kamerornas syfte.

– Trängselskattekamerorna har aldrig varit ämnade för något annat syfte än att debitera trängselskatt, säger han.