Medeltida rustning - ett utmattande plagg

1:46 min

Medeltida heltäckande metallrustningar må ha sett imponerande ut - men är så ansträngande att ha på sig att detta kan ha påverkat utgången av kända slag. Brittisk forskning visar nu - lite sent kanske - att det var enormt energikrävande att röra sig i sådana rustningar.

- Det är klart att det är tungt. Men det stora problemet tycker jag är värmen. Det blir så oerhört varmt inne i rustningen att man blir utmattad av det, säger Martin Markelius.

Han är intendent på Armémuseum och har själv provat på att gå omkring i en medeltida rustning, som i snitt väger runt 40 kilo. Att det är väldigt jobbigt har forskare i England nu kunnat mäta vetenskapligt, genom att låta försökspersoner iklädda exakta kopior av olika 1400-talsrustningar gå och springa på ett löpband, samtidigt som de mätte bland annat syreupptagningen.

Ungefär dubbelt så mycket energi gick åt med rustningen på än utan. Bröst och ryggplattorna i rustningen påverkade också andningen - istället för att kunna ta långa djupa andetag tvingades försökspersonerna ta korta, ytliga andetag vilket också slukade energi. Dessutom blev belastningen på benen väldigt hög.

Det här kan vara en av förklaringarna till att franska riddare förlorade slaget om Agincourt år 1415 mot engelsmännen, trots att deras armé var betydligt större. Eftersom fransmännen tvingades ta sig över ett väldigt lerigt träsk i tunga rustningar innan de mötte engelsmännen så var riddarna antagligen så slut efter marschen att de var helt chanslösa i striden.

Att rustningarna slukade energi var också en av anledningarna till att de senare i historien blev allt mindre.

– Man ser mer och mer att rustningarna krymper. Under 1700-talet hade man ett plåtharnesk för bröstet och inget annat, säger Martin Markelius, intendent på Armémuseum.