
Grekkrisen i fokus på extramöte idag
Idag väntar en ödesdag för eurosamarbetet. Vid ett extrainsatt krismöte träffas de 17 euroländernas regeringschefer för att försöka hindra krisen från att sprida sig, och för att försöka komma överens om hur ett andra grekiskt räddningspaket ska finansieras.
– Vi kan inte ta lätt på detta, gör vi de kommer den här generationens ledare dömas hårt av historien, sa EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso när han igår vädjade om enighet för Europas skull.
Trycket på att komma fram med en lösning är stort på de män och kvinnor som om några timmar sätter sig i mötessalen i Justus Lipsius byggnaden i Bryssel. Budskapet från både finansmarknaden och politiker runt om i världen har varit: agera nu!
Den grekiska krisen har de senaste veckorna spridit sig till de betydligt större ekonomierna Spanien och Italien. Genom att visa beslutsamhet och förhoppningsvis komma överens om ett andra räddningspaket till Grekland, kanske man kan undvika att dammen brister på allvar.
Att Grekland behöver hjälp för att klara av att kapa sitt enorma skuldberg är alla överens om, men hur den hjälpen ska se ut och framförallt vem som ska stå för riskerna är oklart. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, pressad av en hemmaopinion som inte vill se sina skattepengar försvinna i ett grekiskt skuldhål, har drivit frågan om privata investerares deltagande hårt.
Men frågan om, och i så fall hur, banker och försäkringsbolag och andra frivilligt ska vara med om att dela risken när det gäller ett andra grekiskt nödlån, har lett till splittring mellan bland annat Tyskland och Frankrike.
Flera olika förslag till en lösning har cirkulerat. Bland annat att köpa tillbaka grekiska statspapper, att man ska övertala privata investerare att frivilligt förlänga sina lån till Grekland, och även en ny bankskatt har enligt uppgifter i vissa tidningar lagts i potten.
ECB-chefen, Jean-Claude Trichet, har gång på gång upprepat budskapet att man måste undvika en lösning som innebär att de mäktiga värderingsinstituten ger Grekland kreditbetyget D, som i default eller bankrutt. Det skulle innebära att grekiska statspapper inte skulle gå att använda som säkerhet längre.
In i det sista har det förekommit förhandlingar och samtal. Frankrikes president Nicolas Sarkozy flög sent igår till Berlin för ett möte med Angela Merkel och enligt uppgift även Jean-Claude Trichet i ett försök att komma överens om hur Grekland och kanske i förlängningen euron ska kunna räddas. Vid mötet ska de enligt källor till nyhetsbyrån AFP ha kommit fram till en gemensam ståndpunkt.