Ekonomiforskare: "Grekland bör lämna euron"

1:28 min

EU-politikernas förslag till lösning av eurokrisen underkänns av tongivande ekonomer i Tyskland. Jürgen Gaulke på välkända forskningsinstitutet IFO i München anser att Grekland bör lämna euron.

– Enligt vår mening finns bara en väg för Grekland och det är att lämna euron, säger Jürgen Gaulke vid IFO, Institutet för ekonomisk forskning vid universitet i München.

Men inte bara ekonomer där utan också ekonomer inom bankväsendet i Tyskland ser ett utträde som den enda vettiga ekonomiska lösningen. Landet är enligt Gaulke faktiskt redan sedan mer än ett år bankrutt och räddningspaketen utgör ingen lösning för framtiden.

Men Jürgen Gaulke räknar inte med några avgörande politiska beslut.

– För ögonblicket ser vi inte några politiska realistiska diskussioner om en lösning. Istället pågår en fantomdebatt i Tyskland ämnad att få folket att inte oroa sig över de 23 miljarder som tyska banker har i grekiska statspapper.

Enligt Gaulke vågar inte politikerna göra annat än att besluta om ännu ett enligt ekonomerna meningslöst räddningspaket.

Risken med det är att EU snabbt rasar ut i en slags transferekonomi, ett bidragsberoende Grekland som inte gör något på egen hand och med mångmiljardkostnader för alla inom eurozonen.

Ekonomer tycker alltså att Grekland bör lämna euron tillfälligt. Men det är inte så lätt. Bara att trycka nya pengar kan ta minst ett år.

– Vi kör full produktion just nu. Så även om Grekland kommer och knackar på dörren imorgon så har vi ingen slott förrän i slutet av året, säger Martin Torbjörnsson, marknadschef på Tumba Bruk.

Tumba Bruk är en av världens mest moderna anläggningar för tillverkning av sedlar, och ägs numera av amerikanska bolaget Crane. Martin Torbjörnsson berättar att det skulle ta lång tid för Grekland att få fram en ny valuta. Förutom att produktionen knappast kan komma igång direkt så tar det lång tid att tillverka sedlar.

Man ska bestämma design, säkerhetsdetaljer, typ av papper, man ska tillverka, kvalitetssäkra, lagra och distribuera. Även för Tumba Bruk som kan tillverka flera ton papper per dag så skulle det ta tid innan en ny drachmer kunde cirkulera i den grekiska handeln.

– Det tar lång tid, tio elva månader i alla fall, i kortaste laget. Och jag tror inte att andra aktörer är i bättre position än vi, säger Martin Torbjörnsson.

Processen skulle kanske kunna snabbas på om Grekland kom med en färdig design på en ny sedel, men några sådana förberedelser verkar inte finnas. Enligt källor på Europeiska Centralbanken finns ingen beredskap för ett grekiskt utträde, som inte heller är möjligt enligt EU:s fördrag. Därför ses det inte som troligt.

Rikard Falkenhell som är valutastrateg på SEB säger dessutom att en ny grekisk valuta och en devalvering av den skulle göra att landets skulder blir ännu större eftersom Grekland har lån i euro. Han tror snarare att om någon skulle lämna eurosamarbetet så är det något av de rikare länderna, även om det också ses som osannolikt.

– Det är mer rimligt om någon av de rikare länderna lämnar, inte Grekland utan Tyskland, säger Rikard Falkenhell.