Skuldkrisen

Krisländerna ska få lägre räntor

I Bryssel pågår just nu det extrainsatta krismötet där de 17 euroländernas ledare ska försöka hindra krisen från att sprida sig. Och man verkar ha kommit fram till vissa lösningar. Tysklands förbundskansler Angela Merkel var positiv när hon kom till mötet strax innan lunch.

Genom att komma överens om ett nytt räddningspaket till Grekland hoppas man undvika att de betydligt större länderna Italien och Spanien möter samma öde som Grekland, Irland och Portugal. En av nyckelpersonerna vid dagens möte är den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

– Jag tror vi ska kunna överens om ett nytt grekiskt program som ska kunna förbättra betalningsförmågan och öka landets konkurrenskraft, sade Angela Merkel när hon anlände till Bryssel.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP har man kommit överens om lägre räntor och längre löptider på nödlånen till krisdrabbade länder som Grekland, Portugal och Irland. Uppgifter som har fått euron att stiga mot dollarn.

Ett nytt grekiskt räddningspaket är viktigt, men det är inte bara för Greklands skull. Med det här paketet hoppas politikerna kunna visa handlingskraft och därmed stilla finansmarknadens oro så att inte Eurozonens tredje och fjärde största ekonomier, Italien och Spanien, hamnar i samma situation som de mindre länderna Grekland, Portugal och Irland.

Att Grekland behöver hjälp att hantera sin enorma statskuld är klart men hur man ska göra det har debatterats flitigt de senaste veckorna.

Framförallt frågan om hur privata investerare ska medverka till det grekiska räddningspaketet har lett till splittring mellan eurozonens två tungviktare Frankrike och Tyskland. Olika tekniska lösningar har bollats men än så länge finns ingen klar väg.

Så sent som igår kväll träffades Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy, och efter mötet så sade de att de nu har en gemensam ståndpunkt. Exakt vad den gemensamma ståndpunkten innebär avslöjade de däremot inte

Krismötet är nu i full gång och vilken lösning som man till slut kommer fastna för är inte klart.  Men förslaget om att införa en ny bankskatt för att få banker och andra investerare att bidra till räddningspaketet verkar dock skrotat

 Eurogruppens ordförande, Luxemburgs finansminister Jean-Claude Juncker, sade när han anlände till mötet att han har uppfattningen att det inte finns någon överenskommelse om en ny bankskatt.

När mötet avslutats, troligtvis någon gång sent i eftermiddag eller ikväll, lär vi veta vilken väg Europas ledare väljer.